Prizor, ki razburja

»Kaj se gredo?! Testiranje na korono kar sredi parkirišča?!«

P.K.
14. 10. 2020, 06.55
Deli članek:

Bralec je naše uredništvo opozoril na sliki, ki ju je opazil na spletu. Kar je videl, ga je zbegalo. Pravi, da testiranje na tak način ni primerno ne za osebje ne za testirance, pa tudi zasebnosti, da ni.

Twitter
Da bris jemljejo kar na parkirišču, ni nič takega, pojasnjuje direktorica tamkajšnjega zdravstvenega doma.

Fotografiji, ki sta pritegnili njegovo pozornost, prikazujeta odvzem brisa, na podlagi katerega se ugotavlja okužba na koronavirus v Šmarju pri Jelšah.

Možakar se sprašuje, zakaj je odvzem brisov kar na prostem, na parkirišču. Zanima ga, ali bo tudi v bodoče, ko bo vreme vse bolj hladno in muhasto, tudi tak protokol, da bodo brise jemali kar zunaj. Pravi, da se mu tak protokol niti lokacija ne zdita posrečena: »Tako iz vidika pogojev za delo zdravstvenega osebja kot iz vidika splošne primernosti izvajanja zdravstvenih storitev. Skrbi me tudi vidik zasebnosti, saj testiranca lahko vidi vsak, ki gre mimo peš ali z avtom, ali pa kdorkoli iz bližnje okolice,« se huduje.

Pride še lesena hišica

Jasna Žerak, direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Šmarje pri Jelšah, nam je potrdila, da je na sliki res njihovo zdravstveno osebje, ki na parkirišču ZD izvaja odvzem brisov, a da očitki možakarja niso na mestu, »saj gre za 'drive in' (op. p. angleški izraz za 'pripelji se') način testiranja, ki je zelo enostavno, predvsem pa najbolj varno tako za zdravstveno osebje kot testirance,« je dejala.

»Zdravnik te naroči na odvzem brisa med 10. in 12. uro, termini so nastavljeni v razmaku deset minut, tako da vse poteka gladko. Vi se samo pripeljete, ustavite pri osebju, odprete okno, sledi jemanje brisa, in se odpeljete. Edino, kar bomo še uredili, je, da bomo tja postavili leseno hišico, ki bi predstavljala zavetje za osebje, ki bo lahko vanjo stopilo med enim in drugim brisom,« je pojasnila sogovornica.

Twitter
Objava na twitterju, ki se je močno širila in šokirala del javnosti.

Saj je tudi zabojnik

Dodala je, da v večini ZD po državi delajo po takem sistemu in da je prepoznan kot najvarnejši. »Da se tako dela, je odobrilo tudi ministrstvo za zdravje. Ni to nič kaj posebno nova ali nenavadna praksa; poslužujejo se je tudi v Španiji, ZDA in še marsikje.« Pravi, da imajo sicer poleg »drive in« tudi testiranje, ki ga izvajajo v zabojniku, vendar je to rezervirano za tiste, ki imajo vročinska stanja.

»Zamislite si, da bi stali v vrsti, kjer bi se mešali bolni in zdravi. Ali ni bolj varno v varnem zavetju avta vse urediti, saj ne pridete do stika z nekom, ki je morda okužen?« še izpostavlja Žerakova. Pravi, da je do prenosov med tistimi, ki so čakali v vrsti, kjer so se mešali okuženi in zdravi, tudi že prišlo. »Pred ZD Celje so pred časom stali v vrsti tako zdravi kot pozitivni in so se pogovarjali med sabo, zaradi česar je prišlo do prenosa okužbe med njimi,« je opozorila.  

Pritiski jih potrejo

Brise na »drive in« točki jemljejo diplomirane medicinske sestre, kar zanje predstavlja dodatno delo, saj imajo sicer že redne zadolžitve, kot so aktivnosti v referenčnih ambulantah, v katerih skrbijo za preventivo. »Glede osebja bi rada rekla, da se vsi zelo trudimo. Smo kar mlad kolektiv in smo zelo sočutni in empatični. Tudi kar 'zmatrani', saj, kot veste, je bilo nedavno v Šmarju pri Jelšah z okužbami kar napeto,« je dejala direktorica ZD.

Izpostavila je, da so kar malo žalostni, ko vidijo, kako se ljudje spravljajo nad njih s takšnimi in drugačnimi diskreditacijami, celo nasiljem. »Ni prijetno soočati se s tovrstnimi 'napadi'. Žal mi je, ker se moramo ukvarjati s tem. Covid-19 je prebudil veliko paranoje v ljudeh in se moramo kar precej ukvarjati s pritiski, kot je ta, ko nas soočajo s takimi slikam. Me kar malo potrejo take stvari. Išče se dlaka v jajcu. V resnici pa se trudimo, zelo trudimo in delamo tako, kot je treba. Je kar veliko pripomb, a mi bi bili veseli, če bi kdo raje naše napore, prizadevanja opazil, nam ponudil kakšno pomoč, ne pa nas napadal,« je direktoričino zaključno sporočilo.