SLOVENSKI FILM

Nagrade vesna letos niso podelili za kar šest glavnih kategorij

Nejc Simšič
13. 10. 2020, 21.25
Deli članek:

V Ljubljani se je s podelitvijo najvišjih slovenskih filmskih nagrad zaključil 23. Festival slovenskega filma, kjer je strokovna žirija letos poskrbela za velik preobrat.

Mediaspeed
Režiser Konrad Steinbacher - Koni, dobitnik Badjurove nagrade za življenjsko delo

Letošnji Festival slovenskega filma (FSF) se bo zagotovo zapisal v zgodovino kot festival, kjer nobeden od filmov ni dosegel kriterijev za najboljši film in drugih glavnih nagrad.

Mediaspeed
Vesna za najboljšo stransko moško vlogo je šla v roke Gojmirju Lešnjaku za film Košarkar naj bo 2.

Za uradne festivalske nagrade vesna se je letos potegovalo 51 filmov. Žirija se je odločila, da brez prejemnikov ostane kar šest vesen – vesne za najboljši celovečerni film, najboljšo režijo, najboljši scenarij, najboljšo glavno žensko vlogo, najboljšo masko in najboljši animirani film za leto 2020 niso bile podeljene. Predsednik žirije Matic Majcen je v imenu žirije podal naslednje
pojasnilo: »Glavna žirija je imela na letošnjem Festivalu slovenskega filma nekoliko drugačno delo kot po navadi. Če gre pri tovrstnih žirijah običajno za to, da izbiraš najboljšega med dobrimi ali celo odličnimi, smo letos na mizo dobili zelo okrnjeno selekcijo filmov, ki je rezultat nenaklonjenih razmer za financiranje in tudi dokončanje že začetih projektov. Zgodilo se je namreč, da kipca v kakšni kategoriji sploh ni bilo mogoče podeliti, ker preprosto ni bilo filma, ki bi ponudil tisto, kar nagrada opisuje.«

Mediaspeed
Igralec Primož Bezjak je domov odnesel vesno za najboljšo glavno moško vlogo.

PODELJENE NAGRADE

Z vesno za najboljši igrani celovečerec je bil ovenčan film Ne pozabi dihati Martina Turka, ki je prejel tudi vesno za najboljšo fotografijo (Radislav Jovanov - Gonzo). Največ nagrad je sicer prejel dokumentarno-igrani film Antigona – kako si upamo! Janija Severja, in sicer vesne za najboljši dokumentarni film, najboljšo glavno moško vlogo (Primož Bezjak) in najboljšo montažo (Miloš Kalusek) ter nagrado Društva slovenskih filmskih publicistov FIPRESCI. Vesna za najboljšo stransko moško vlogo je šla v roke Gojmirju Lešnjaku za film Košarkar naj bo 2 Borisa Bezića, za najboljšo stransko žensko vlogo pa Katarini Čas za film Paradise – novo življenje Davida del Degana, ki je prejel tudi vesni za najboljšo scenografijo (Niko Novak) in najboljšo kostumografijo (Polonca Valentinčič).

Mediaspeed
Igralka Katarina Čas je dobila svojo prvo Vesno.