Omejitve ne bodo enake po vseh regijah

Kacin: Mislim, da je prav, da se pripravimo na visoko številko, ki nas bo zresnila

B.K./STA
13. 10. 2020, 21.22
Posodobljeno: 14. 10. 2020, 07.51
Deli članek:

Število okuženih v Sloveniji hitro narašča in realno je računati, da bo dosedanje najvišje število okuženih z novim koronavirusom preseženo, je včeraj po vladnem sestanku s strokovno skupino ocenil vladni govorec Jelko Kacin. Ali bodo sprejeti vsi ukrepi, predvideni za tretji sveženj oranžne faze, pa bo jasno v danes po seji vlade.

STA
Jelko Kacin

"Ker ne vemo, koliko testov je bilo narejenih, težko napovedujemo, kje se bodo števila ustavila, a zagotovo je realno računati, da bomo dosedanje najvišje številke presegli," je včeraj zvečer po sestanku vlade v krizni sestavi s svetovalno skupino ministrstva za zdravje povedal Kacin.

Kasneje je na Odmevih na RTV Slovenija potrdil, da je bilo okužb včeraj več kot v soboto, a je opozoril, da dneva še ni konec. "Končnih številk ne moremo predvidevati, razmere pa zagotovo niso dobre, so slabše kot bi pričakovali," je dejal.

Zato se je vlada na včerajšnjem izrednem sestanku pogovarjala o novih ukrepih. A ker vlada ni bila v polni sestavi, odločitve glede ukrepov še niso bile sprejete. V Sloveniji naj bi sicer v torek neuradno potrdili nov dnevni rekord: novoodkritih primerov koronavirusa naj bi bilo več kot 500. 

Omejitve ne bodo enake po vseh regijah

Kacin je dejal, da bodo omejitve zagotovo pri kozmetičnih storitvah. Frizer bo naenkrat lahko obdeloval samo eno stranko, je poudaril. Tudi fitnes centri bodo v najboljšem primeru lahko na voljo za individualne vadbe.

Odločitev o zaprtju gostinskih lokalov bo vlada sprejela v kratkem, a vladni govorec je opozoril, da omejitve ne bodo enake po vseh regijah. "Slovenija je različna, so regije kjer je okužb bistveno manj. Ukrepe je treba uvajati tam, kjer so nujno potrebni in utemeljeni," je dejal.

Tudi v šolah bo potrebna sprememba režima. "Kar zadeva šole, zagotovo tak režim kot je bil doslej ne more iti naprej. Treba je poskrbeti za večjo varnost učiteljev in učencev." Ob tem je napovedal, da bodo novi ukrepi glede šol, za razliko od ostalih ukrepov, začeli veljati s pričetkom naslednjega tedna.

Razglasitev epidemije še ni potrebna

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je po sestanku napovedal povečanje števila postelj v šempetrski in izolski bolnišnici, zdravstvenim delavcem pa so dali nova navodila in ukrepe glede širjenja okužb.

Ob tem je dejal, da se morajo vse dejavnosti z oznakama nujno in zelo hitro izvajati kadarkoli. Po njegovih navedbah mora tudi vsaka bolnišnica pri omejevanju določenih dejavnosti sama, glede na prostorske in kadrovske možnosti, oceniti, kako bo narejene čim manj škode za ostale bolnike.

Po oceni Gantarja trenutno razglasitev epidemije še ni potrebna. "Je pa res, da se lahko situacija v nekaj dnevih tudi spremeni," je dodal.

V naslednjih dneh je po njegovih besedah pričakovati bistveno višje število dnevno okuženih, tudi preko 500. Na vprašanje, ali lahko takšno število okuženih pričakujemo že v sredo, pa je odgovoril, da lahko zelo verjetno pričakujemo visoko številko.