Tretji sveženj

Razmere se zaostrujejo, prag za tretji sveženj je presežen. V igri novi ukrepi

J.P.
13. 10. 2020, 11.25
Posodobljeno: 13. 10. 2020, 11.39
Deli članek:

Število okužb hitro narašča, kapacitete bolnišnic se polnijo.

Bobo
Pogoji za tretji sveženj so izpolnjeni.

Enako kot dan prej je delež okuženih včeraj znašal 12 odstotkov. Podatki, obdelani do 11. ure, kažejo podobno sliko kot v zadnjih dnevih, je povedal vladni govorec Jelko Kacin. Virus se sicer najhitreje širi med zdravstvenimi delavci in zaposlenimi v šolah. Širi se tudi v domovih za starejše. 

Število na novo okuženih v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev je naraslo na 178,91. 

V hladnejšem vremenu je več zabav v zaprtih prostorih – kočah, lovskih kočah, je dejal Kacin. Ne gre le za tveganje, ampak za širjenje virusa, je posvaril. "Odpovejmo se druženjem in praznovanjem vsaj za kratek čas," je dejal in dodal, da velja upoštevati higienske ukrepe in uporabljati aplikacijo #OstaniZdrav. V zadnjih 14 dneh je bilo v aplikacijo vnesenih 282 kod – dve tretjini tistih, ki so jih dobili. S tem njihovi telefoni opozarjajo druge.

Tretji sveženj

Za tretji sveženj je kot prag navedenih 120 okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh; 180 okuženih oseb v bolnišnicah; in 30 na intenzivni negi. "Vsi ti pogoji so zdaj izpolnjeni," je dejal Kacin.

Danes popoldne se bo zaradi hitrega naraščanja okužb in polnjenja kapacitet v bolnišnicah sestala vlada v krizni sestavi, skupaj s svetovalno skupino ministrstva za zdravje, da uskladijo "modalitete", na jutrišnji seji pa bo odločala o sprejemu novih ukrepov v skladu z načrtom ukrepanja za drugi val.