VRNITEV ODPISANEGA

Karl Erjavec, novi-stari obraz na politični sceni

A. K.
12. 10. 2020, 20.51
Posodobljeno: 12. 10. 2020, 20.51
Deli članek:

Pragmatični politik, ki je vedno iskal kar najboljšo ponudbo zase in za stranko, se znova podaja v boj za predsedniški stolček, ki ga je prej zasedal kar petnajst let.

Šimen Zupančič/M24
Erjavec se je držal obljube in se letos pred napovedjo kandidature povsem umaknil iz javnega življenja.

Od izvolitve Aleksandre Pivec na mesto predsednice Desusa je minilo manj kot devet mesecev, ob njenem odstopu pa so v stranki upokojencev že v teku priprave na nove interne volitve, ki bodo potekale 28. novembra. Kandidati so znani, favorit je Karl Erjavec.

PETNAJST LET PREDSEDNIK

Izkušeni 60-letni politik se tako po kratkem premoru vrača na slovensko politično sceno, kjer je bil stalnica vse od leta 2004, ko je prvič zasedel ministrski stolček. Zatem je kar petnajst let vodil Desus, ki je medtem deloval tako v desnih kot levih vladah. Njegov poraz na začetku leta je bil kljub temu prepričljiv, saj je Pivčevo podprlo 143 delegatov, Erjavec pa je dobil komaj 80 glasov. Po eksperimentu s Ptujčanko in turbulentnih mesecih, ki so sledili, se očitno pri Desusu obeta vrnitev v stare, utečene tirnice. Za komentar dogajanja smo povprašali tri politične analitike.

STA
Opozicija bo vsekakor želela novi Desus pridobiti na svojo stran.

NOVI-STARI OBRAZ

Andraž Zorko iz družbe Valicon meni, da je Erjavcu premor, med katerim se je po porazu povsem umaknil iz javnega življenja, koristil, saj je pri lestvicah priljubljenosti po navadi tako, da so tisti, ki so ves čas v medijih in v ospredju, tudi najbolj na udaru kritik.

Igor Pribac s filozofske fakultete v Ljubljani prav tako meni, da je bila Erjavčeva odsotnost »pametna poteza za nekoga, ki se hoče vrniti«, saj se bo »po vsej naveličanosti z njegovim obrazom v preteklosti zdaj pojavilo nekaj radovednosti, nekaj naklonjenosti«. Pribac meni tudi, da ima Erjavec precejšnjo podporo med veljaki stranke. Ne nazadnje je njegovo kandidaturo predlagala nekdanja ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, »na neki način ga je podprl tudi Tomaž Gantar … nihče pa mu odkrito ne nasprotuje«.

PRAGMATIČEN POLITIK

Vsi analitiki, s katerimi smo se pogovarjali, se strinjajo, da bo Erjavec v primeru zmage znal »trgovati« s svojimi petimi poslanci. Zgodovinar in urednik revije Razpotja Luka Lisjak Gabrijelčič ravno v tem vidi Erjavčevo prednost, saj velja za pragmatičnega politika. »Za poslansko skupino in vplivne člane Desusa je to zgodba, ki jo hoče prodati.« Pri Erjavcu tako po prepričanju Lisjaka Gabrijelčiča ne bi šlo toliko za koncept novega obraza kot za »koncept preverjenega, domačega zla«. Skratka, nekoga, ki je vedno pragmatično znal doseči, kar je hotel. »Ta nesreča od Pivčeve je potrdila, da se ga ne bi smeli znebiti na kongresu.«

Bobo
Aleksandra Pivec očitno ne namerava zapustiti politike.

KAJ BO Z ALEKSANDRO PIVEC

Javna podpora Demokratični stranki upokojencev Slovenije se je ob aferah Pivčeve vsekakor zmanjšala, kar je zgolj nadaljevanje negativnih trendov, pojasnjuje Zorko in dodaja, da je bil Desus vedno stranka jasnega interesa, njihova volilna baza pa se je delila na pol – med levico in desnico. Podpora Desusu pa ne bo odvisna samo od njih samih, ampak tudi od delovanja strank, s katerimi Desus tekmuje za glasove, kot so SAB, SD, SLS, LMŠ in morebitna nova stranka Aleksandre Pivec. Tako Lisjak Gabrijelčič kot Pribac in Zorko menijo, da Pivčeva še ni rekla zadnje besede, a kot poudarja slednji, je »ona že marsikaj rekla, pa je marsikaj nato prelomila. Tako da je na podlagi njenih besed težko kaj sklepati.«