tanja fajon

Želje bližje znanstveni fantastiki kot realnosti

Mihael Korsika
12. 10. 2020, 20.00
Deli članek:

Novopečena predsednica opozicijskih Socialnih demokratov je po izvolitvi izrazila željo, da bi Slovenijo v prihodnjem desetletju vodila med deset najbolj razvitih držav na svetu, med katerimi je denimo Nizozemska. Da bi Slovenija pri bruto domačem proizvodu na prebivalca ujela Nizozemsko, bi s tempom minulega desetletja potrebovala kar 40 let.

STA
Tanja Fajon je dobila mandat najkasneje do konca leta 2022.

Dosedanja začasna vodja opozicijskih Socialnih demokratov Tanja Fajon je na sobotnem digitalnem volilnem kongresu dobila polni štiriletni mandat na čelu stranke. Aktualna evropska poslanka je tako postala prva ženska na čelu SD.

Delegati na kongresu so Fajonovi podelili mandat do naslednjega kongresa, ki mora biti po statutu stranke najkasneje pol leta po naslednjih državnozborskih volitvah. Fajonova je tako za zdaj prevzela vodenje SD najkasneje do konca leta 2022, če seveda volivci in volivke ne bodo ponovno odšli na volišča predčasno.

Kljub kratkemu mandatu ima novopečena predsednica tretje najmočnejše parlamentarne stranke zelo optimistične želje, ki pa presegajo dveletno obdobje.

STA
Na sobotnem kongresu je Tanjo Fajon podprlo 276 delegatov, medtem ko je njen protikandidat, poslanec Jani Prednik, prepričal 107 delegatov, kar pomeni, da je opozicija znotraj stranke relativno močna.

S 24. mesta v prvo deseterico

»Slovenijo želim voditi v novo razvojno desetletje, med deset najbolj razvitih držav na svetu. S svojo žensko energijo,« je dejala po izvolitvi. Kakšen preboj bi morala Slovenija izvesti, da bi se uresničile besede Fajonove?

Glede na indeks človeškega razvoja, ki so ga oblikovali Združeni narodi, je Slovenija na tej lestvici trenutno na 24. mestu. Na robu deseterice je Nizozemska, ki ima 17 milijonov prebivalcev. Po podatkih Mednarodnega denarnega sklada je lani ustvarila 44.263 evrov bruto domačega proizvoda (BDP) na prebivalca. Da bi Slovenija Nizozemsko prehitela v tej kategoriji, bi morala v naslednjem desetletju več kot podvojiti BDP na prebivalca, saj je ta lani znašal 22.120 evrov. Za primerjavo, pred desetimi leti je bila Nizozemska prav tako na desetem mestu (42.628 evrov BDP na prebivalca), Slovenija pa na 34. mestu (19.863 evrov BDP na prebivalca). V primeru enakega tempa bo Slovenija na področju BDP na prebivalca Nizozemsko ujela v natančno 40 letih.
Indeks človeškega razvoja med drugim vključuje tudi pričakovano življenjsko dobo prebivalcev, kjer Sloveniji kaže veliko bolje kot pri BDP. V Sloveniji pričakovana življenjska doba ob rojstvu znaša 81,85 leta, medtem ko je leta 2010 znašala 78,55 leta. Za primerjavo, na Nizozemskem pričakovana življenjska doba trenutno znaša 82,78 leta, pred enim desetletjem pa je bila 80,18 leta.

STA
Tokratni kongres SD je zaradi koronavirusa potekal virtualno.

Obljube lažje dajati kot jih uresničiti

Politiki imajo v zadnjem desetletju polna usta napovedi o razvojnih prebojih in spremembah, ki jih bo Slovenija doživela pod njihovim vodstvom, a se za številne napovedi izkaže, da so neuresničljive.

Naj spomnimo, aktualni predsednik vlade je iz opozicijskih vrst zagotavljal, da bo v primeru prevzema oblasti za nezakonite prebežnike hermetično zaprl slovensko južno mejo. V mesecu, ko je Janša prevzel vlado, je policija zabeležila 617 nezakonitih prehodov, medtem ko jih je bilo prejšnji mesec 1581.

Nekdanji predsednik Desusa Karl Erjavec je leta 2008 na predvolilnem shodu v Škofji Loki napovedoval povprečno pokojnino v višini okroglega tisočaka. Dvanajst let kasneje je povprečna neto pokojnina še vedno manjša od 700 evrov.

Ali se bodo želje Tanje Fajon uresničile, bo pokazal čas. Da bi sploh dobila priložnost za uresničitev, morajo Socialni demokrati zmagati na volitvah in prevzeti vodenje vlade.

Do zdaj jim je to uspelo le enkrat, leta 2008, ko je premier postal tedanji prvak SD Borut Pahor, katerega vodenje vlade pa državljanom ni ostalo prav v najlepšem spominu, saj je po treh letih predčasno končal svoj mandat.