PRIZNANJE

Borštnikov prstan gre Petru Boštjančiču

N.S.
12. 10. 2020, 20.35
Deli članek:

Letošnji dobitnik Borštnikovega prstana za življenjsko delo je Peter Boštjančič, so sporočili organizatorji 55. Festivala Borštnikovo srečanje. To osrednjo nagrado za igralsko ustvarjalnost v slovenskem prostoru bo prejel dolgoletni član igralskega ansambla Drame SNG Maribor.

Mediaspeed
Igralec Peter Boštjančič.

Po pravilu »eno leto moški, eno leto ženska« bodo najvišje gledališko priznanje, Borštnikov prstan, podelili igralcu Petru Boštjančiču.

»Čeprav je Boštjančič že kot mlad igralec učinkovito združeval telesno in govorno plat vloge in je v tem pogledu zagotovo predhodnik današnjih fizičnih igralcev, je zanj vir gledališča drama, torej tekst, dialog, odnosi med dramskimi liki. A nikdar drama kot suhoparna literatura, temveč kot živi zapis življenja, kot pogoj za živost gledališča, lika, igre, na katero se odziva tudi gledalec. Zato Boštjančič na odru vedno ustvari tudi fizično prepoznaven lik, z nezgrešljivo, zanj specifično držo, ki na sebi nosi enako intenzivno dramsko napetost kot besedilo samo,« je v utemeljitvi nagrade zapisal Blaž Lukan.

Mediaspeed
Navduševal in dokazal se je že v mnogoterih predstavah.

NJEGOVO DELO JE CENJENO

Peter Boštjančič je doživel igralski debi na odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor leta 1976, nato je bil 17 let zaposlen v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, leta 1997 pa se je redno zaposlil v Drami SNG Maribor, kjer je delal do upokojitve. Boštjančič sam zase pravi, da se nima za umetnika, ampak za delavca. »Teater je delo, garanje. Umetnik pa je kategorija, ki je mnogokrat precenjena,« je povedal ob razglasitvi za dobitnika Borštnikovega prstana v petek. Nagrade je zelo vesel. »Hvala vsem, da ste me trpeli 45 let,« je dejal v prvi izjavi za medije. »Teater daje publiki, publika pa daje nam. To je ta čudež, ki je največji, ker se dogaja tisti trenutek, ko je igralec na odru in se stopi z gledalcem. Če se to zgodi, je poslanstvo teatra izpolnjeno.« Borštnikov prstan mu bodo izročili na zaključni slovesnosti v Mariboru, kjer bodo podelili tudi druge festivalske nagrade, za katere se letos potegujejo ustvarjalci desetih uprizoritev po izboru selektorja Roka Bozovičarja.