posledice ukrepov

Znameniti lokal Pod Skalco zapira vrata: »Smo med prvimi, a na žalost verjetno ne zadnji.«

S.S.
11. 10. 2020, 07.55
Deli članek:

Lokal Pod Skalco, ki je bil tako med domačini kot turisti znan po sindikalnih cenah pijač in obratovanju do zgodnjih jutranjih ur, po 16 letih zapira svoja vrata. Vzrok za to tiči v ostrih ukrepih Vlade RS, ki jih je prinesel novi koronavirus.

STA
Konec je med Slovenci tako priljubljenega »šankiranja«, postreženi boste le sede za mizo.

Pred dnevi je na družbenih omrežjih javnost razburila objava priljubljenega ljubljanskega lokala Pod Skalco: »Goodbye. You have been good to us. You will be missed.« Lokal, ki je bil tako med domačini kot turisti znan po sindikalnih cenah pijač in obratovanju do zgodnjih jutranjih ur, po 16 letih zapira svoja vrata. Vzrok za to tiči v ostrih ukrepih Vlade RS, ki jih je prinesel novi koronavirus. Po sedmih mesecih borbe in praznih miz so s težkim srcem sprejeli to odločitev, pove lastnik: »Smo med prvimi, a na žalost verjetno ne zadnji.«

Kot je znano, je opravljanje gostinske dejavnosti po novem zaradi omejevanja širjenja koronavirusa dovoljeno le med šesto uro zjutraj in 22.30 zvečer. Od petka naprej pa veljajo še strožje omejitve. V gostinskih lokalih lahko po novem strežejo hrano in pijačo le gostom, ki sedijo za mizo. Razredčiti pa bodo morali tudi mize: gostje bodo morali vzdrževati najmanj 1,5 metra medsebojne razdalje, če ne gre za osebe iz istega gospodinjstva.

Č.G.
Niso le gostinci v središču Ljubljane tisti, ki obupujejo, tako je po vsej državi ...

Ljudje se bodo pač družili in kužili privat

V gostinskem združenju opozarjajo, da cilji vladnih odlokov ne bodo doseženi. »Če bomo ob tej – za konec tedna zgodnji – uri ljudi metali na cesto, bodo pač poiskali alternative, in to bodo najverjetneje zasebni prostori, kjer pa se nadzor nad zaščitnimi ukrepi in zahtevano razdaljo sploh ne bo mogel izvajati,« je za portal nacionalke poudaril predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Blaž Cvar. »Treba bi bilo premisliti, da če je že treba omejiti delovanje gostinskih obratov, bi se to storilo malce bolj selektivno. Ne pa to storiti kar vsepovprek, in to še v tistem delu in času, ki je za gostince zelo donosen,« je med drugim še poudaril. Kot primer boljše prakse Cvar navaja Avstrijo, kjer imajo prav tako splošno omejitev obratovalnih časov, ampak je to od pete ure zjutraj do ene ure zjutraj.

Ukrepi, ki jih ni mogoče izvajati v praksi

Lastnik legendarnega bara Žmavc na Rimski Matjaž Pucher sicer večji problem kot v omejevanju obratovalnega časa vidi v izvajanju odloka v praksi. »Tega, da lahko za isto mizo sedijo le člani istega gospodinjstva, mi ne moremo preverjati. To je nemogoče preverjati. Tudi če na primer za omizjem vsi pokažejo osebno izkaznico, to še ne pomeni, da živijo v istem gospodinjstvu. To odgovornost bomo pač poskušali preložiti na goste in po lokalu izobesili opozorila,« poudarja. In še: »Mize smo imeli na razdalji meter in pol že prej. Ampak mi lahko damo mize še toliko narazen, pa se gostje vseeno usedejo skupaj.« Zadnje runde ob 22.30 so se ljudje po njegovih besedah že navadili in »deadline« spoštujejo: »Je pa za nas to dve uri manj. Finančno se to kar pozna. Deset odstotkov ur je manj, promet je pa do 40 odstotkov nižji. Strošek dela nam enormno naraste glede na bruto promet.« Glede na lansko leto v Žmaucu letos sicer beležijo od 30 do 40 odstotkov manj prihodkov. »Poleti, ko so najboljši meseci, tudi ni bilo turistov. Smo na dobri polovici tega prometa, ki bi nekako moral biti.«

inyourpocket.com
Glede na lansko leto v legendarnem ljubljanskem lokalu Žmauc letos beležijo od 30 do 40 odstotkov manj prihodkov.

Težko je biti gostoljuben, če je prva interakcija opozorilo

Ob tem, kot opozarjajo v Kuchi, veganski restavraciji, ki se v Ljubljani ponaša z dvema obratoma, morajo natakarji igrati še vlogo »policaja« in od nekaterih gostov zahtevati, da nosijo masko, sicer jih lahko doleti kazen v višini 4000 evrov. »Trenutna vlada nas je potisnila v vlogo izvrševanja zakonov. To seveda ustvarja veliko neprijetnih trenutkov in nesporazumov. Ko prijazno zaprosimo goste, da si nadenejo masko, nas nekateri obsojajo, gledajo grdo, zavijajo z očmi, nekateri celo uporabljajo agresiven ton in jezik,« med drugim poudarjajo v daljšem zapisu na facebooku. In še: »Težko je biti gostoljuben, če je prva interakcija s stranko opozorilo o nošenju maske. Kakorkoli prijazno, problem se poglobi, ko človeka prosiš, da si masko nadene, in te ne upošteva. Če ne bi mi bili prisiljeni v izvrševanje zakona, bi se situacija tam zaključila. Tako pa se dialog nadaljuje in stopnjuje, dokler gost na obrazu nima maske ali pa odide. To so grozne, žolčne interakcije in dogajajo se večkrat na uro.« In niso le gostinci v središču Ljubljane tisti, ki obupujejo, tako je po vsej državi.