PREMIERA

Zabavno o položaju ženske v našem svetu

Nejc Simšič
10. 10. 2020, 21.30
Deli članek:

Na velikem odru ljubljanske Drame je zaživela krstna uprizoritev drame Moj mož, in sicer skozi umetniške kreacije izključno ženske igralske zasedbe pod režijskim vodstvom odlične režiserke Ivane Djilas.

M24
Devet izvrstnih igralk ljubljanske Drame je navdušilo na premieri.

V novi predstavi igra devetih igralk, Iva Babić, Silva Čušin, Maša Derganc, Petra Govc, Sabina Kogovšek, Saša Mihelčič, Maruša Majer, Saša Pavček in Barbara Žefran.

Arhiv
Režiserka Ivana Djilas

Priznane igralke ljubljanske Drame so postregle z neverjetnimi, življenjskimi, a hkrati zabavnimi zgodbami, narejene po zbirkah kratkih zgodb v zadnjih letih ene najvidnejših makedonskih pisateljic Rumene Bužarovske, ki seveda ni manjkala na slavnostni premieri. »Fantastične so bile! Predstava se me je zares dotaknila in aplavdiram celotni ekipi za to odrsko stvaritev svojega literarnega dela. Moj poklon,« je po predstavi povedala pisateljica Rumena. Tudi priznana gledališka režiserka Ivana Djilas je navdušena nad končnim rezultatom: »Že dolgo sem sanjala o predstavi z velikim številom močnih žensk. Igralk, ki jih poznam že dolgo, ne samo odrsko, ampak tudi osebno. O intimnem projektu, v katerem jim ne bo treba biti junakinja s socialnega dna ali kakršnakoli bojevnica. O predstavi, v kateri bi ženske lahko bile vse, kar so tudi moški: grde, neumne, pokvarjene, pasivne, kompromisarske, zlagane, prizadete, zlobne, predsodkarske, patriarhalne, angažirane, pametne, hrabre, inferiorne, groteskne, posesivne,« je povedala režiserka, ki je poudarila, da je želela z uprizoritvijo »slediti Rumeni v načinu, kako niza zgodbe: šele čez nekaj časa dojameš, da ne govorijo o eni sami ženski. V občutku, da smo si vse nekje podobne, da so naše poti različne. Mogoče vse v podobni družbi.« Sicer pa kot že sam naslov predstave zgovorno pove, gre za zgodbe, prepletene z ženskami, ki so imele ali imajo moža, predvsem pa gledalci nismo ostali ravnodušni, saj je po dvorani večkrat odmeval smeh.

M24
Igralke Petra Govc, Saša Mihelčič, Saša Pavček in Maruša Majer