NASLEDNJI DVE LETI

Rebalans proračuna; Največ so dodali obrambnemu resorju

L.T.
10. 10. 2020, 20.00
Deli članek:

Rebalans za naslednji dve leti je pripravljen. Najbolj se ga veselijo v Slovenski vojski, nekaj evrov več se je našlo tudi za socialo.

STA
Sredstva se bodo najbolj povečala Slovenski vojski.

Posodobljeni proračun za prihodnje leto resorju notranjih zadev namenja nekaj manj kot 470,8 milijona evrov, kar je 56,6 milijona več kot v sprejetem proračunu. Od tega je 439,8 milijona evrov namenjenih policiji. V letu 2022 proračun resorju notranjih zadev namenja 484,4 milijona evrov.

Obrambnemu resorju proračun za 2021 namenja 636,4 milijona evrov, kar je približno 75 milijonov evrov več kot v sprejetem proračunu. Za osem milijonov evrov se zvišujejo sredstva za področje zaščite in reševanja, za dobrih 62 milijonov evrov pa sredstva za Slovensko vojsko.

Nekaj več sredstev si lahko obetajo tudi v inšpektoratu za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, manj pa v inšpektoratu za obrambo. Še nekaj več sredstev je za obrambo predvidenih v proračunu za leto 2022, in sicer 687,8 milijona evrov.

Ministrstvo za kulturo bi po predlogu prihodnje leto upravljalo z dodatnimi 46,2 milijona evri glede na sprejeti proračun za 2021. Za leto 2022 pa je predvidenih za 8,3 milijona evrov manj sredstev v primerjavi z letom prej.

Bobo
Tudi v policijski proračun bo kapnilo občutno več.

Tudi za okrevanje gospodarstva

Sredstva se bodo skoraj prepolovila ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo zaradi predvidenih manj evropskih sredstev glede na prejšnja leta. Skoraj 60 dodatnih milijonov evrov bo namenjenih za nakup zaščitne opreme in financiranje ukrepov zaradi epidemije covida-19, več se tudi namenja za podporo tehnološkim razvojnim projektom – skupno skoraj 69 milijonov, kar je 21,7 milijona več kot prej. Skupno bo proračun za gospodarstvo nižji za 113,4 milijona evrov, kot je bilo predvideno s prejšnjim proračunom – znašal bo 289,3 milijona evrov.

Več za socialo

Za socialno pomoč in varstveni dodatek bo na voljo 14 milijonov evrov več od predvidenega. Predvideva se, da bo zaradi epidemije za socialno pomoč zaprosilo več ljudi. Večajo se tudi sredstva za osebno asistenco, za dobrih 10 milijonov oziroma 17 milijonov v letu 2021 oziroma leto kasneje. Nižajo se sredstva denarnega nadomestila za brezposelne, ki so se letos povišala, vlada pa pričakuje, da bo brezposelnih v naslednjih letih manj.