Slabi obeti

Čaka nas prvi sneg do višjeležečih krajev, možni tudi snegolomi!

S.R.
9. 10. 2020, 21.06
Posodobljeno: 9. 10. 2020, 21.10
Deli članek:

Agencija RS za okolje (Arso) je danes postregla z vremensko napovedjo, ob kateri bodo bolj zmrzljivim zašklepetali zobje.

Facebook/Arso
Na zahodu bodo najmočnejše padavine predvidoma v nedeljo dopoldne in zgodaj popoldne, takrat se bo meja sneženja hitro spuščala. Na sliki je napoved tri urne količine padavin modela ALADIN.

Napoved ne obeta nič kaj dobrega, razen morda za tistega bralca, ki že nestrpno čaka zimo, in za zloglasni virus, ki v teh časih kroji življenja homo sapiensa po svetu. »Po nekaj dneh stabilnega vremena se bo vreme ob koncu tedna hitro spremenilo,« so v petek popoldne na facebooku zapisali pri Arsu. Kot so pojasnili, bo sobota sicer še večinoma suha in tudi deloma sončna, po nekaterih nižinah pa bo zjutraj megleno. V hribovitih krajih na zahodu se bo oblačnost zaradi vpliva vlažnega zahodnega vetra že povečala, zvečer bodo na severozahodu padle tudi prve kaplje dežja. Takšna bo sobota, ne pa tudi nedelja, ki prinaša težke čase. 

Negotova nedelja 

Sivo bo in po nižinah tudi deževno, iznad zahodne in srednje Evrope se bo proti našim krajem spustila zaloga hladnega zraka, vremenska fronta pa bo vse do noči na ponedeljek zadrževala nad našimi kraji, še napovedujejo meteorologi. Napredovanje fronte bo sicer nekoliko upočasnilo majhno ciklonsko območje, ki bo v nedeljo nastalo nad severnim Jadranom, a gre za razmeroma majhen sistem, zaradi česar je glede razporeditve padavin še nekaj negotovosti.

Pri Arsu pojasnjujejo, da zaenkrat kaže, da bo čelo vremenske fronte v nedeljo zjutraj na območju Primorske, pri čemer bo ob morju pihal jugo, v notranjosti pa že precej hladnejši vzhodni veter. »Ciklon se bo popoldne umikal proti jugu, tako da bo hladen zrak dosegel tudi našo obalo, pihala bo burja. Zaradi bližine fronte in ciklona bo padla večja količina padavin, večinoma od 30 do 80 mm, manj padavin bo na severovzhodu,« so še zapisali.

Meja sneženja

Zadnje obilnejše sneženje v prvi polovici oktobra je bilo 7. oktobra 2011, so še pojasnili pri Arsu. Naslednje jutro so na Voglu (1535 metrov) namerili 27, na Vojskem nad Idrijo (1067 metrov) 20, na Strojni na Koroškem (940 metrov) 14 in na Travi nad dolino Kolpe (774 metrov) 13 centimetrov snega, snežilo je tudi po nekaterih nižinah. Takrat se je tudi močno ohladilo, saj se je temperatura v enem dnevu ponekod spustila tudi za 20 stopinj Celzija.

Ker bo v spodnjih plasteh ozračja v nedeljo čez dan dotekal vse hladnejši zrak, se bo tudi meja sneženja od severa počasi spuščala. Po navedbah meteorologov trenutno kaže, da bo v nedeljo zjutraj snežilo le v gorah, in sicer nad nadmorsko višino okoli 1500 metrov. V nedeljo dopoldne bo nato dež prešel v sneg najprej na območju Zgornjesavske doline, pozneje pa v tudi v nekaterih drugih alpskih dolinah in v višjem svetu severne Slovenije (nad nadmorsko višino približno 1000 metrov). Proti večeru se bo meja sneženja še nekoliko znižala in se na severu spustila do približno 700 metrov, drugje pa bo predvidoma snežilo do približno 1000 metrov. Padavine bodo sicer v noči na ponedeljek oslabele in ponehale.

Kot so še pojasnili, bi nam takšna situacija »pozimi tudi po nižinah prinesla obilnejše sneženje. Tokrat pa debelejšo snežno odejo pričakujemo predvsem na območju alpskih dolin, v višjeležečih krajih in gorskih prelazih na severu Slovenije, kjer lahko zapade tudi več kot 20 centimetrov južnega snega.«

Opozorilo

Ker je večina dreves še olistanih, so možni tudi snegolomi ter s tem povezane težave v prometu in oskrbi z elektriko. Pri Arsu še bistveno večje količine snega pričakujejo višje v gorah, kjer bo zapadlo tudi več kot pol metra novega snega. Zlasti na bolj strmih travnatih pobočjih se bo povečala tudi nevarnost snežnih plazov. Na Primorskem bo pihala burja, ki na izpostavljenih mestih v Vipavski dolini lahko dosega sunke okrog 100 kilometrov na uro. Meteorologi sicer pričakujejo, da se bo napoved še spreminjala, zato državljane pozivajo k spremljanju sveže napovedi in morebitnih opozoril.