Konkretna situacija pokazala na sistemske težave

V Osnovni šoli Rogatec manjka pol učiteljev, sedaj vsi učijo vse

Luka Tetičkovič
9. 10. 2020, 20.00
Deli članek:

Odločbe o karanteni je prejela skoraj polovica učiteljev OŠ Rogatec, ki je zdaj brez pedagoškega kadra. Konkretna situacija je pokazala, da na ministrstvu niso povsem predvideli možnih scenarijev.

Bobo
Največ težav je pri pouku učencev prve triade, saj jih doma ni mogoče pustiti brez varstva.

V sredo je ministrica za izobraževanje Simona Kustec obiskala Osnovno šolo Črna na Koroškem. »Prijetno druženje smo zaključili v upanju, da bi se pouk tudi v prihodnje izvajal v šoli,« so obisk povzeli na spletni strani šole.

Čeprav so še pred tednom dni z ministrstva za izobraževanje sporočali, da so ukrepi v osnovnih in srednjih šolah učinkoviti in so izbruhi virusa obvladljivi s pošiljanjem posameznih razredov v karanteno, se epidemiološka slika v državi ne izboljšuje. Posamezne osnovne šole pa imajo prav zaradi teh ukrepov zdaj kadrovske težave.

Na OŠ Rogatec manjka skoraj polovica učiteljev

V ponedeljek so okužbo odkrili pri učiteljici OŠ Rogatec, med tednom pa še pri dveh zaposlenih. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je izdal karantenske odločbe tudi zaposlenim, ki so imeli z omenjenimi stike – in zdaj je odsotna skoraj polovica učiteljev.

Razvoj dogodkov v OŠ Rogatec je pokazal na več sistemskih pomanjkljivosti. Sprva so šolanje od doma odredili učencem drugega razreda, ki pa so se zdaj vrnili v šolske klopi. »Tak način dela se za zdrave otroke ni obnesel. Težave so namreč imeli starši, ki tako majhnih otrok samih ne bi mogli pustiti doma. Ker pa so otroci zdravi, starši niso bili upravičeni do odsotnosti z dela,« sistemske zagate pojasnjuje ravnateljica Alenka Virant.

Da se pouk na šoli izvaja nemoteno, so se morali znajti po svoje, saj od pristojnih institucij, ministrstva in NIJZ, niso prejeli nikakršnih navodil. »Učitelji učijo vse predmete, z navodili jim pomagajo tisti učitelji, ki so v karanteni,« je povedala Virantova.

Včeraj je bilo v karanteni 40 učencev OŠ Rogatec, poučevanje teh so prevzele učiteljice, ki so prav tako v karanteni. S takšno rešitvijo na šoli niso imeli večjih težav, poroča Novi tednik.

Izobraževanje še vedno po zelenem modelu

Šola lahko zaposli dodatne učitelje

»Ministrstvo se zaveda, da je treba v aktualnem družbenem kontekstu problem preobremenjenosti strokovnih delavcev reševati na način, ki je hiter, učinkovit in tak, da omogoča tudi reševanje kratkotrajnih preobremenjenosti, ki so posledica odsotnosti sodelavcev,« so nam sporočili z MIZŠ. »Šola lahko manjkajoče učitelje prerazporedi v okviru obstoječe kadrovske strukture. V primeru, da to ni več možno, pa lahko zaposli dodatne učitelje. Ministrstvo morebitne tovrstne težave rešuje z vsako šolo posebej. Tako je bil tudi včeraj z ravnateljico OŠ Rogatec opravljen pogovor ter podane usmeritve,« so dodali. 

Z vprašanji smo se obrnili na ministrstvo za izobraževanje, šolstvo in šport, kjer so nam pojasnili da so z ravnateljico OŠ Rogatec že opravili pogovor in ji predlagali naj zaposli dodaten kader. Ministrstvo sicer vsak mesec objavi poročilo o številu okuženih v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Ob poročilu za mesec september konec prejšnjega tedna so zapisali, da se pouk še vedno odvija po »zelenem B-modelu, kar pomeni, da učenke in učenci ter dijakinje in dijaki obiskujejo pouk v šoli«.

Septembrski trendi so še nakazovali, da se število okuženih rahlo zmanjšuje. Vseh aktivno okuženih oseb v vzgoji in izobraževanju je bilo nekaj manj kot 140. V karanteni je bilo 20 osnovnošolskih in 16 srednješolskih oddelkov, zaradi česar so na ministrstvu zaključili, da je zadeva po trenutnem sistemu obvladljiva.

Če se epidemiološka slika poslabša, pa lahko ministrstvo poseže po oranžnem modelu, po katerem šolo obiskujejo le učenci prvega kvartala, pogojno tudi učenci četrtega in petega razreda, ostali pa se šolajo od doma. V primeru rdečega modela se osnovne šole zaprejo, šolanje pa poteka na daljavo.