Slovenija

Celjska bolnišnica ostala brez direktorice?

S.R./STA
8. 10. 2020, 12.23
Posodobljeno: 8. 10. 2020, 12.33
Deli članek:

Ljubljansko višje delovno sodišče je odločilo, da je bilo imenovanja Margarete Guček Zakošek za direktorico celjske bolnišnice februarja 2018 nezakonito.

STA
Celjska bolnišnica ja ostala brez direktorice.

Odločitev sodišča pomeni, da je tretja največja slovenska bolnišnica ostala brez direktorice. Svet zavoda bo v petek odločal o imenovanju vršilca dolžnosti direktorja bolnišnice, poroča spletno Delo. 

Razpisna komisija celjske bolnišnice je pred dvema letoma in pol kandidata za direktorja bolnišnice Branka Gabrovca izločila, ker naj ne bi izpolnjeval razpisnih pogojev, manjkale naj bi mu namreč vodstvene izkušnje. Da Gabrovec pogojev ne izpolnjuje, je najbolj glasno zatrjevala članica sveta zavoda ter vodja razpisne komisije Barbara Tiselj, ki je za pomoč prosila tudi ministrstvo za zdravje

Na sejo sveta zavoda je prinesla dokument, za katerega je trdila, da je pravno mnenje ministrstva, po katerem Gabrovec pogojev ne izpolnjuje. Na sodišču je kasneje priznala, da je dokument spisala sama na podlagi pogovorov in elektronske pošte s sodelavko ministrstva. Postopek na delovnem sodišču pa je pokazal tudi, da na ministrstvo ni poslala vseh Gabrovčevih dokazil. 

Celjsko delovno sodišče je že februarjua odločilo, da je razpisna komisija bolnišnice iz postopka izbire Gabrovca izločila nezakonito. Celjska bolnišnica se je na pritožbo pritožila. Kot so sporočili takrat, je razpisna komisija sveta zavoda bolnišnice Gabrovca izločila, ker je ugotovila, da ne izpolnjuje predpisanih pogojev. Delovno sodišče je namreč razsodilo, da je Gabrovec z vodenjem karate kluba Shokatan in Zveze klubov JKA imel zadostne izkušnje za kandidaturo za direktorja celjske bolnišnice ter da je treba o imenovanju ponovno odločati.

Kot je pojasnil Gabrovčev odvetnik Igor Inkret, je višje sodišče zdaj potrdilo, da je Gabrovec izpolnjeval vse zahtevane pogoje in je bil nezakonito izločen iz izbirnega postopka. Sodba je že pravnomočna, še navaja Delo. 

V celjski bolnišnici so danes za STA povedali, da so v sredo prejeli sodbo višjega sodišča in z njo seznanili člane sveta zavoda, ki so pristojni za izvajanje nadaljnjih postopkov in ukrepov. "Guček Zakoškova ima veljavno pogodbo o zaposlitvi, svet zavoda pa je pristojen za odpravo nezakonitosti sklepa, ki je podlaga za imenovanje direktorja," so še navedli v bolnišnici.