Intervju

Jani Prednik: »Naveličan sem političnega pragmatizma«

Mihael Korsika
6. 10. 2020, 06.58
Deli članek:

Poslanec SD Jani Prednik je v pogovoru za Novice Svet24 poudaril, da si bo prizadeval za konstruktivnejše odnose znotraj opozicije ter oblikovanje predvolilne koalicije. »Če nam ob taki vladi ne bo uspelo strniti vrst, si zaslužimo mesto v opoziciji,« pravi.

Primož Lavre
Jani Prednik: "Moj cilj je enakomeren razvoj države, utemeljen na avtonomiji občin, digitalni preobrazbi ter boljši prometni, upravni in socialno-zdravstveni infrastrukturi."

Zakaj ste se odločili kandidirati za predsednika SD?
Prepričan sem, da lahko stranko popeljem iz starih načinov delovanja. Naveličan sem političnega pragmatizma, taktiziranja in besed, ki jim ne sledijo dejanja. V nasprotju s protikandidatko, ki je spretna na evropskem parketu, sem človek domačega terena, pripadnik mlade generacije, s posluhom do prizadevanj ljudi, ki so v prestolnici pogosto prezrta, pa čeprav so zelo konkretna in je za njihovo reševanje dovolj že nekaj politične volje in resursov.

Kaj bi spremenili pri vodenju in delovanju stranke?
Kot socialdemokratska stranka bi morala SD znova postati nosilka družbenih sprememb. Časi so taki, da na večini področij potrebujemo nove pristope, saj stari ne delujejo več. To velja tudi za organizacijo in upravljanje stranke, ki mora temeljiti na večji povezanosti s članstvom in lokalnimi skupnostmi. Vztrajal bom pri znotrajstrankarski demokraciji in transparentnem, vključujočem načinu sprejemanja odločitev. Ne nazadnje je tudi moja kandidatura v trenutnem, zelo specifičnem ustroju stranke dokaz, da s tem mislim resno.

Kakšne bodo vaše prioritete do prihodnjih parlamentarnih volitev?
Prednost bom dal funkcionalni prenovi stranke za večjo odzivnost in učinkovitost. Okrepiti se moramo tudi strokovno in komunikacijsko ter pripraviti napreden program nastopa na volitvah, usmerjen v gospodarstvo, okoljevarstvo, socialo, družbene skupine mladih, delavcev, upokojencev in drugih. Prizadeval si bom za konstruktivnejše odnose znotraj opozicije in oblikovanje predvolilne koalicije. Stranke na levoliberalnem polu političnega spektra bi morale razumeti, da si z medsebojnim spotikanjem in diskreditacijami samo škodujemo. To je daleč od zaupanja vredne politične drže, ki bi ponujala prepričljivo alternativo sedanji vladni koaliciji, za katero lahko mirno rečem, da je najslabša do zdaj. Če nam ob taki vladi ne bo uspelo strniti vrst, si zaslužimo mesto v opoziciji. Verjamem, da ne bo tako.

Katera bo vaša glavna zahteva, pri kateri ne boste popuščali, če se bo SD po volitvah dogovarjala o oblikovanju koalicije?
V nasprotju s sedanjo koalicijo se ne bom skrival za koalicijsko pogodbo, ki da temelji izključno na vsebinskih zavezah brez ideoloških tem. Jasno je, da je realnost povsem drugačna, zato ne bom popuščal glede demokratičnih standardov, ki so v aktualni vladi ogroženi. Predpogoj za kakršnokoli dogovarjanje so politična kultura, strpnost in argumentiranost v javnem dialogu ter spoštovanje neodvisnosti policije, sodstva in medijev. Moj cilj je enakomeren razvoj države, utemeljen na avtonomiji občin, digitalni preobrazbi ter boljši prometni, upravni in socialno-zdravstveni infrastrukturi. Brez omogočanja razvoja trajnostno usmerjenega gospodarstva bo težko zagotavljati socialno blaginjo. Gospodarska blaginja mora iti z roko v roki s socialno pravičnostjo in zagotavljati dobro bivalno okolje za vse, ne glede na kraj bivanja.

Kako ocenjujete opravljanje funkcije predsednika republike Boruta Pahorja?
Kot državljanu bi mi bilo ljubše, če bi predsednik republike v zadevah, ki razburjajo javnost, zavzel stališče in dal državniški prispevek k javnim razpravam. So trenutki, ko ni mogoče ostati neopredeljen ali uravnotežen. Med prav in narobe se lahko odločimo samo za prav.