Izkušnja s covid-19

Družina Vilčnik v karanteni preživela kar pet tednov. Protitelesa imajo vsi!

Mojca Žnidaršič/Dolenjski list
6. 10. 2020, 06.45
Posodobljeno: 6. 10. 2020, 09.59
Deli članek:

Člani družine Vilčnik so za covidom-19 zboleli kmalu po tistem, ko je bila v Sloveniji razglašena epidemija. Bilo je proti koncu marca, ko je drug za drugim zbolelo vseh pet članov družine.

Osebni arhiv družine
Aljaž s svojimi dekleti Tino, Mašo, Kajo in Lano na izletu.

V karanteni so preživeli en mesec in en teden, a večjih zdravstvenih težav k sreči niso imeli ne med prebolevanjem bolezni ne pozneje. Tako njenih posledic ne čutijo, na vsakem koraku pa so čutili in še vedno čutijo posledice karantene in vseh omejitev, podobno kot vsi drugi, pravi Aljaž Vilčnik, 44-letni oče treh deklet in direktor podjetja Chemcolor Sevnica.

Najprej so se simptomi covida-19 pokazali pri srednji hčeri, 12-letni Kaji, štiri dni kasneje je zbolela Aljaževa partnerica Tina, tri dni za njima tudi osemletna Maša in 14-letna Lana ter zadnji še Aljaž. Počutje je nihalo, ni pa jih položilo v posteljo za nekaj dni, kot se zgodi pri običajni gripi.

A so Vilčnikovi skupaj prebrodili to preizkušnjo in preboleli covid-19, ki je za nekaj časa praktično ohromil ves svet. »Le enkrat nas je zgrabila panika. Tina je astmatik in je vzela tri odmerke ventolina, posledica česar je bila hiperventilacija. Zato so naju takrat poslali v bolnišnico, a k sreči ni to imelo nobene povezave z virusom. Vse ostalo je bilo dejansko v zelo mili obliki. Sicer nikoli ni prijetno biti bolan, a iskreno povedano, prvih 14 dni karantene je bil najlepši čas, odkar imam svojo družino. Igrali smo različne družabne igre, skupaj kuhali, gledali televizijo in filme. Po dveh tednih smo se tega seveda malce naveličali, a vseeno je bila karantena zanimiva izkušnja,« je orisal Aljaž in dodal, da so hčerke kljub vsemu v tem času pridno opravljale šolske obveznosti, tako da je bilo na koncu vse v najlepšem redu.

Protitelesa imajo vsi

Pri vseh petih so v krvi odkrili protitelesa, in to veliko, pove Aljaž. »S Tino sva jih merila dvakrat v razmiku petih mesecev. Vrednost se ni veliko zmanjšala, le za okoli 15 odstotkov, iz česar bi na podlagi izkušenj z drugimi virusi lahko sklepali, da smo za nekaj časa lahko mirnejši,« ocenjuje. Kot že zapisano, posledic bolezni k sreči ne čuti nihče, drugače pa je z omejitvami v vsakdanjem življenju. »Tako v zasebnem življenju, saj je bilo letos precej manj kulturnih dogodkov, športno preživetih dni v telovadnici in zabav, kot v poslovnem življenju, kjer pravzaprav ni ne obiskov v tujini za pospeševanje prodaje ne obiskov iz tujine, kar name vpliva bolj negativno kot preživeta bolezen,« je dodal Aljaž.

Bolezen je med nami

In kako naprej? Kako je izkušnja, ki so jo imeli, vplivala na življenje? Aljaž pravi, da osebno jemlje pojav koronavirusa kot vajo, kako ukrepati ob izbruhu virusov. »Vsako leto imajo denimo v šoli obvezno vajo evakuacije v primeru požara, a na srečo še nikoli ni gorelo. Na drugi strani nam virusi gripe ali rotavirusi v našem majhnem kolektivu vsako leto prinesejo okoli 80 delovnih dni bolniških odsotnosti. Ko na te podatke pogledamo na ravni države ali celo sveta, pridemo do enormnih številk. In če jih bomo s preprostimi ukrepi in zdravo kmečko pametjo nekoliko zmanjšali, bo to velik prispevek k zdravju in boljši ekonomiji. Torej, v času virusov so razkuževanje rok, izogibanje telesnim stikom in delo od doma oziroma izostanek z dela edini logični ukrepi. Menim, da si bomo to zapomnili vsi!«

Zavedati se moramo, da je bolezen med nami in da je za ranljivo prebivalstvo nevarna, poudarja Aljaž Vilčnik. »Problem covida-19 je, da lahko tudi ne veš, kdaj si okužen, torej ne veš, ali širiš virus. Zato je nošenje zaščitne maske logična izbira. Sam temu sicer nisem najbolj naklonjen zaradi nekaj preprostih dejstev: ljudje mask ne menjamo dovolj pogosto, in tako lahko postanejo tudi veliko tveganje; tudi okolje bo ob vseh dodatnih smeteh utrpelo zares dolgoročne posledice; in ne nazadnje, zdravi ljudje moramo živeti karseda normalno. Če pa se kdo ne počuti najbolje, a mora vseeno iz hiše, potem se mi zdi nošenje maske nuja,« meni Aljaž in dodaja, da bi to morala biti moralna norma vsakega posameznika, ne pa represivni ukrep države.

Meni tudi, da stroka problematiko covida-19 rešuje po svojih najboljših močeh, a se mu zdi, da je med ljudmi preveč nepotrebne panike in zmedenosti tudi zaradi nekaterih, milo rečeno, čudnih in neživljenjskih ukrepov. Tu omeni šolarje, izkušnjo iz prve roke: »Hčerke so kar zmedene glede ukrepov, tako kot večina nas – kje maske nositi in kje ne, predvsem zakaj nositi maske v razredu, ne pa ob popoldanskem druženju, na igrišču ali ob malici; kako na javnem prevozu ohranjati razdaljo; zakaj ne smejo telovaditi v šolski telovadnici, lahko pa v javni in tako naprej.«

Podjetje prilagodili izrednim razmeram

Epidemija novega koronavirusa se je seveda dotaknila tudi družinskega podjetja Vilčnikovih Chemcolor Sevnica, katerega sedež je v Dolnjem Brezovem. Podjetje, ki se ukvarja predvsem s proizvodnjo barv za kovino, beton in les, lakov in kemikalij, je svoja vrata zaprlo za vsaj 14 dni, za covidom-19 je zbolelo tudi šest sodelavcev. Vsi so imeli malo različne, a v osnovi podobne simptome. »Poleg teh šestih je manjše težave – dvodnevni prehlad in vročino – takrat prebolelo še nekaj sodelavcev, zato ocenjujemo, da smo v podjetju kar dobro prekuženi,« pravi Aljaž.

Že med prebolevanjem bolezni je Aljaž veliko pozornosti posvečal prav prilagajanju nastalim izrednim razmeram in našli so novo tržno priložnost, ki zanje pomeni dodaten potencial. Ker v njihovi proizvodnji uporabljajo veliko alkohola, ta pa je osnova razkuževalnih sredstev, so se odločili, da bodo trgu ponudili razkužilo. Na začetku brezplačno ali po surovinski ceni zdravstvenemu domu, civilni zaščiti in lokalnim podjetjem, kasneje pa kot redno dopolnitev proizvodno-prodajnega programa.

Osebni arhiv družine
Aljaž Vilčnik je uspešen podjetnik in je brez dlake na jeziku; ko so zboleli za covidom-19, je to takoj sporočil vsem.