Intervju

Tanja Fajon: »Nikoli ne bom pristala na sovražnost«

Mihael Korsika
5. 10. 2020, 20.20
Deli članek:

Začasna vodja SD in evropska poslanka Tanja Fajon meni, da je stranka pripravljena na spremembe, tudi na žensko predsednico. Poudarja, da se zavzema za ničelno stopnjo tolerance do korupcije, pomembno pa se ji zdi, da bi stranka sprejela tudi nekakšen etični kodeks.

Primož Lavre/Reporter
Tanja Fajon meni, da stranka potrebuje osvežitev in nov zagon.

Zakaj ste se odločili kandidirati za predsednico SD?
Nekdanji predsednik Dejan Židan mi je predal začasno vodstvo stranke z željo, da prevzamem vodenje tudi v prihodnosti. Ta izziv sem sprejela, saj resnično čutim, da je v stranki čas za spremembo. Tudi za žensko vodstvo. Stranka potrebuje osvežitev in nov zagon. Kot dolgoletna podpredsednica ustroj stranke dobro poznam in prepričana sem, da lahko oživim njen potencial. Imam dolgoletne izkušnje in dobre rezultate z evropskega političnega parketa, ki so mi prinesli močne mednarodne povezave. Rada imam ljudi, znam poslušati in slišim, imam voljo in energijo, zavzemam se tudi za tiste, ki prepogosto niso slišani.

Kaj bi spremenili pri vodenju in delovanju stranke?
Socialni demokrati smo stranka z dolgo tradicijo. Tudi z napakami. Te napake želim odpraviti. Pa ne z iskanjem krivcev, temveč s koraki v prihodnost. Okrepiti želim horizontalno povezovanje v stranki, saj to pomeni boljše medsebojno informiranje, poznavanje vsebin, demokratično izmenjavo mnenj. Izboljšati moramo zunanjo in notranjo komunikacijo, prav tako okrepiti neposredne stike s članstvom. V tej smeri sem določene ukrepe že začrtala. Zavzemam se za ničelno stopnjo tolerance do korupcije in pomembno se mi zdi, da stranka sprejme neko obliko etičnega kodeksa. Z lastnim zgledom transparentnega vodenja in s postavljanjem ljudi na prvo mesto želim okrepiti zaupanje v socialno demokracijo.

Kakšne bodo vaše prioritete do prihodnjih parlamentarnih volitev?
Predvsem si želim, da bomo delovali še bolj povezano, saj lahko samo z močnim članstvom na prihodnjih volitvah dosežemo dober rezultat. Sicer pa se bom posvetila tesnejšemu sodelovanju z drugimi opozicijskimi strankami. Razdrobljena opozicija ne bo prinesla spremembe vlade. Skupaj moramo nadgrajevati dobre, že zasnovane zakonske predloge, ki bodo dali odgovore in rešitve za stiske ljudi. Zavedam se razočaranj in težav, nazadovanja gospodarstva, skrbi me naraščanje nezaupanja in nemira. Trdo bom delala, da ponudimo alternativo in izpolnimo pričakovanja ljudi. Pri čemer se moramo zavedati, da Slovenija ni zgolj »Ljubljana« – ljudje pričakujejo državo enakomernega razvoja in možnosti za vse.

Katera bo vaša glavna zahteva, pri kateri ne boste popuščali, če se bo SD po volitvah dogovarjala o oblikovanju koalicije?
Ne postavljam omejitev v dogovarjanju za alternativno vlado. Želim vlado, ki bo bolje upravljala državo ter ne bo posegala v neodvisne institucije in rušila družbenih podsistemov. V koaliciji zagotovo ne bi sprejela partnerjev, s katerimi ne bi našli konsenza glede ključnih strateških usmeritev ter spoštovanja socialne in pravne države. Zelo pomembna pa je tudi raven politične komunikacije – nikoli ne bom pristala na sovražnost in razdiralnost, ki smo jima priča pri sedanji vladi.

Kako ocenjujete opravljanje funkcije predsednika republike Boruta Pahorja?
Ni objektivnih kriterijev, po katerih bi lahko pavšalno ocenjevala opravljanje funkcije predsednika Boruta Pahorja. Mislim, da se zelo trudi delati tako, da bi bil razumljen kot predstavnik vseh Slovenk in Slovencev, in da se ne želi nikomur zameriti. To seveda ni vedno dobro. Večkrat pogrešam njegov glas oziroma stališče. In ne strinjam se z vsemi njegovimi potezami in odločitvami.