Koronadileme

Mikrobiolog Ihan odgovarja zdravnikom, ki dvomijo o resnosti epidemije

Ž.K.
5. 10. 2020, 20.08
Posodobljeno: 5. 10. 2020, 20.19
Deli članek:

V zadnjih tednih se je v javnosti izpostavilo več zdravnikov, ki s svojimi trditvami zmanjšujejo resnost epidemije in trdijo, da so ukrepi pretirani. Odgovoril jim je profesor doktor Alojz Ihan.

STA
Prof. dr. Alojz Ihan je kolege zdravnike večkrat napotil k branju že objavljenih strokovnih člankov.
Celotno besedilo dr. Ihana lahko preberete TUKAJ.

Med tistimi, ki dvomijo o smiselnosti ukrepov proti koronavirusu, je tudi nekaj zdravnikov, katerih mnenja se po družbenih omrežjih širijo z neverjetno hitrostjo. V javnosti nastaja vtis, da medicinska stroka ne ve, kako na ta vprašanja odgovoriti in kako se odzivati na epidemijo. Zdravniška zbornica Slovenije je zato prof. dr. Alojza Ihana, specialista klinične mikrobiologije in rednega profesorja mikrobiologije in imunologije na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, prosila, naj odgovori na pomisleke nekaterih zdravniških kolegov. Dr. Ihan je odgovore objavil na 18 straneh; mi bomo povzeli odgovore na vprašanja, ki so v javnosti do zdaj povzročala največ nemira.

TRDITEV: Pozitivni laboratorijski izvid PCR-testa ne dokazuje virusa SARS CoV-2, ampak zazna le neki manjši del virusne RNA v odvzetem brisu iz nosu preiskovanca.

ODGOVOR: Ne razumem fascinacije nad dejstvom, ki je že dolga leta v vseh mikrobioloških učbenikih. Dokazuje pa se točno tak »manjši del« virusne RNA, ki je specifičen samo za SARS CoV-2 in za noben drug mikroorganizem ali človeško RNA.

TRDITEV: Delčki virusne RNA ostanejo v telesu še več mesecev po tem, ko je imunski sistem virus že uničil.

To je znano že mesece in upoštevano pri interpretaciji izvidov. Hkrati pa je dobro umerjen PCR tudi v dovolj veliki meri kvantitativen, da v praksi zelo zanesljivo ločimo med veliko količino virusa v brisu in manjšo količino virusa ter nam to tudi pomaga pri interpretaciji. Skupaj z anamnezo in klinično sliko je mogoče skoraj vedno sestaviti vse podatke o okuženem v logično klinično sliko in ločiti med začetno okužbo, asimptomatsko okužbo, boleznijo covid-19 ali nekužnim rekonvalescentom.

TRDITEV: Pozitivni izvid PCR-testa ne dokazuje, da je ta oseba bolna in/ali kužna!

Tudi to ve vsak študent tretjega letnika medicine – ocena bolezni ali kužnosti vedno temelji na poznavanju poteka bolezni in kombinaciji anamneze, klinične slike ter preiskav, mikrobioloških in drugih. Nisem še slišal, da bi kdo od pristojnih strokovnjakov za covid-19 trdil drugače – kolega postavlja lažne dileme in se spopada z njimi po načelu napadanja slamnatega moža.

TRDITEV: Pri nobenem od umrlih s covidom-19 vzrok smrti ni bil potrjen z obdukcijo.

ODGOVOR: Neresnica! Inštitut za patologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani je opravil sedem obdukcij umrlih s covidom-19, in sicer tri v aprilu, eno v maju, eno v juliju in dve v avgustu. Vsi obducirani so umrli v bolnišnici. Pri vseh sedmih je bil vzrok smrti covid- 19 ali z njim povezani zapleti. Pri vseh sedmih je šlo za hudo neposredno okvaro pljuč zaradi virusne okužbe, ki se je v petih od sedmih primerov kazala s sliko tako imenovanih šokovnih pljuč.

Po  analizah  raziskav  (nobelovca  prof. dr.  Michaela  Levitta,  prof. dr.  Johna  Ioannidisa z Univerze Stanford in drugih)  je po ogroženosti zdravja in umrljivosti pandemija covida-19 primerljiva z epidemijo gripe 2018/2019.

ODGOVOR: V ZDA je bilo takrat po podatkih CDC 79.400 smrti zaradi gripe (šlo je za eno hujših sezon), v ZDA je letos trenutno zaradi covida-19 več kot 200.000 mrtvih. In predvsem – to je 200.000 dodatno umrlih!

TRDITEV: Raziskave eminentnih raziskovalcev dokazujejo, da je zaradi doseženega praga kolektivne imunosti pandemija covida-19 v Evropi končana.

ODGOVOR: Fantastično, to bi bila največja želja vseh, ki trenutno »živimo v mikrobioloških laboratorijih« v obsednem stanju. Delo do polnoči, ekipe, ki zdaj že vsakodnevno prihajajo za urgentne primere še dodatno, prek cele noči, ko se je treba odločiti, ali ponesrečenca operirati v normalni ali covid-19 operacijski dvorani. Če se epidemija končuje – zakaj nam potem kolegi pošiljajo nemogoče količine vzorcev in prosijo za čim hitrejše rezultate, da njihovi pacienti ne bi čakali v prenapolnjenih »sivih conah«? In zakaj po celi EU tako raste število okuženih?

TRDITEV: Menim, da takojšnje prenehanje množičnih testiranj ljudi s PCR-testom, ukinitev obvezne karantene, prenehanje obveznega nošenja mask pri zdravih ljudeh ter prenehanje fizičnega distanciranja v izobraževalnih ustanovah ne bo bistveno povečalo števila novih bolnikov s covidom-19.

ODGOVOR: Članek v reviji The Lancet (najuglednejša strokovna medicinska revija na svetu, op. p.) na primer analizira pregled študij o prakticiranju distance (več kot 18.000 udeležencev) in nošenja mask (več kot 12.000 udeležencev) ter ugotavlja, da prakticiranje distance, večje od enega metra, zmanjša verjetnost okužb v opazovani populaciji z 12,8 (brez distance 1 m) na 2,6 odstotka (z distanco več kot 1 m) ter s 17,4 (brez nošenja mask) na 3,1 odstotka (z nošenjem mask).

VPRAŠANJE: Zakaj je večina okuženih brez znakov bolezni?

ODGOVOR: Asimptomatskih okužb je verjetno okoli 20 odstotkov, 60 odstotkov je simptomatskih »prehladov«, 20 odstotkov okužb pa ima težji potek. Asimptomatsko »prebolevanje« okužbe sicer sploh ni redek pojav (npr. klamidija, HPV, hepatitis B in C, herpes in še mnoge druge okužbe).

VPRAŠANJE: Ali  lahko  človek,  pri  katerem  je  bil  test  na  covid-19  pozitiven, a je popolnoma zdrav, prenaša virus na druge?

ODGOVOR: Seveda, zlasti v predsimptomatski fazi (preden zboli), ko je količina virusa v nosno-žrelnem prostoru izredno velika (okoli dva dni pred simptomi). Zaradi tega pojava je smiselno nositi maske! Če človek ne bi bil izjemno kužen pred začetkom simptomov, bi nosili maske samo bolniki, kot pri gripi (oziroma bi morali ostati doma v samoizolaciji).

TRDITEV: Vedno več informacij prihaja na dan (na globalni ravni), da statistike, ki kažejo stopnjo smrtnosti zaradi covida-19, niso resnične – da okužba s SARS- CoV-2 ni vedno povzročila smrti pri teh ljudeh. To pomeni, da so umrli zaradi drugih vzrokov.

ODGOVOR: Diagnoza  smrti  zaradi  covida-19  je  zelo  zanesljiva,  saj  gre  za  klinično  diagnozo,  ki  je kombinacija  klinične  slike,  kliničnih  preiskav  in  mikrobiološke  potrditve.  Opravljene so bile obdukcijske študije klinično  potrjenih covid-19 smrti; ena od prvih, nemška, je v 95 odstotkih kot vzrok smrti potrdila covid-19, pri petih odstotkih smrti, kjer je bil virus prisoten, pa je bil vzrok v drugi bolezni.

VPRAŠANJE: Je cepivo res edina in najboljša rešitev?

ODGOVOR: Učinkovito cepivo bi ohranilo veliko življenj (v milijonih) in nam prihranilo nekaj let pandemije (z vsemi gospodarskimi in družbenimi posledicami), ki jih bo sicer, brez cepiva, zahteval virus, da se uravnovesi v populaciji. Samo za to gre.

VPRAŠANJE: Ali 5G negativno vpliva na zdravje?

ODGOVOR: Ko začne zdravnik v isti sapi govoriti o covidu-19 in 5G-sevanju, je zame to simptom, da je kolega preveč na facebooku in premalo na PubMedu.