slaba skrb, borna hrana in mobing

DSO Preddvor: po našem razkritju seja in obisk inšpektorjev

Si.R./STA
17. 9. 2020, 21.20
Deli članek:

Pred kratkim smo razkrili nepravilnosti v Domu starejših občanov (DSO) Preddvor, kjer direktorju očitajo slabo skrb za varovance, borno hrano in mobing nad zaposlenimi. Zdaj bodo DSO pod drobnogled vzele tudi inšpekcije.

STA
Križanič je prepričan, da težave izvirajo od lani, ko je dejavnost kuhinje v domu oddal zunanjemu izvajalcu, s čimer je razburil tudi sindikat socialnega varstva.

Kot smo razkrili, so se v DSO Preddvor v času, ko ga vodi Matej Križanič, razmere poslabšale tako za stanovalce, za prehrano katerih zdaj skrbi zunanji izvajalec, kot za zaposlene, ki so s prenovo doma izgubili tudi nekatere svoje skupne prostore. V anonimki sicer Križaniču očitajo še samovoljne odločitve in mobing nad zaposlenimi. Kot je povzel Matej Jemec, sekretar gorenjske območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, so se s prihodom novega direktorja sredi lanskega leta začeli pritiski na zaposlene s šikaniranji in podtikanji. Tako se je v dobrem letu dni v domu zvrstilo 28 odpovedi pogodb o zaposlitvi. Hkrati pa je direktor v domu zaposlil svoje kolege, zaposlil je novega pomočnika in najel pravnika, navaja Jemec.

PRIČAKUJEJO ODSTAVITEV KRIŽANIČA

Zaposleni so se ob tem obrnili tudi na svet zavoda. »Od njega pričakujemo, da bo ostro obsodil dejanja Križaniča, da bo zadeve predal naprej na inšpekcije in ostale ustrezne organe ter začel postopek odstavitve direktorja,« je dejal Jemec. Svet je na torkovi maratonski seji obravnaval vrsto različnih točk, od poročila o kadrih, izplačila dodatkov v času epidemije, polletnega poročila o kuhinji in zadovoljstva stanovalcev s kakovostjo hrane do mobinga in anonimnega pisma ter težnje enote Naklo po odcepitvi. »Svet zavoda je od vodstva doma zahteval pojasnila,« je po seji povedala predsednica sveta Lidija Kos in dodala, da so svetniki sklenili, da bodo počakali na poročila inšpekcijskih nadzorov in nato na podlagi teh ugotovitev odločali v skladu s svojimi pristojnostmi, saj lahko svet odloča le na podlagi dokazov.

DIREKTOR OČITKE ZAVRAČA

Direktor je pojasnil, da se je zdravstvena inšpekcija pri njih že oglasila in ni ugotovila kršitev, napovedale pa so se tudi nekatere druge inšpekcije. »Z veseljem jih pričakujem, naj pregledajo vsa področja in povedo, kaj je morda treba izboljšati,« je za STA dejal Križanič, ki je svetu zavoda predstavil svoje odgovore na očitke. »Vse obtožbe in izjave so vzete iz konteksta, prirejene in lažne,« je izpostavil in zagotovil, da ni nobenega od stanovalcev nagovarjal k prepisu nepremičnine in ni nikomur rekel, da je »kripelj«. Kar zadeva mobing, pa je izpostavil, da je treba razlikovati med odgovornostjo in delom ter zlorabo.