Slovenija

Vladni kandidat za "svobodo medijev" je Dimitrij Rupel

STA
17. 9. 2020, 21.33
Posodobljeno: 17. 9. 2020, 21.34
Deli članek:

Vlada je na današnji seji za kandidata za predstavnika Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) za svobodo medijev imenovala dolgoletnega bivšega zunanjega ministra Dimitrija Rupla. Trenutno je na tem položaju nekdanji francoski minister za evropske zadeve Francoz Harlem Desir, in sicer od leta 2017, piše na spletni strani Ovseja.

Bobo
Dimitrij Rupel

Položaj predstavnika Ovseja za svobodo medijev je ena od osrednjih institucij Ovseja. Njegove dejavnosti obsegajo opazovanje položaja medijev v 57 sodelujočih državah Ovseja in spoštovanja zavez Ovseja na področju svobode izražanja in svobode medijev.

To vključuje prizadevanja za zagotovitev varnosti novinarjev, razvoj medijskega pluralizma, spodbujanje dekriminalizacije obrekovanja, boj proti sovražnemu govoru, nudenje strokovnih mnenj glede regulacije medijev in zakonodaje ter spodbujanje svobode interneta. Predstavnik Ovseja za svobodo medijev organizira konference in druge dogodke na temo aktualnih vprašanj medijske svobode, na katerih sodelujejo novinarji, predstavniki civilne družbe in vlad ter akademiki.

V sporočilu za javnost so po seji vlade izpostavili, da je Dimitrij Rupel eden ključnih slovenskih intelektualcev, ki je s svojim političnim, družbenim in ustvarjalnim delom sooblikoval slovensko osamosvojitveno pot, vpisal Slovenijo na mednarodni politični in kulturni zemljevid ter s svojim delom bistveno vplival na oblikovanje svobodnega, demokratičnega in pluralnega medijskega prostora.