tragedija v apartmajski hiši Kragulj

14 tisoč evrov odškodnine za duševne bolečine in smrt

S.S.
17. 9. 2020, 21.00
Deli članek:

Višje sodišče je potrdilo sodbo okrajnega sodišča, ki je zaradi duševnih bolečin bratu enega od umrlih v tragediji pod Roglo leta 2012, v kateri so zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom umrli trije mladi, prisodilo odškodnino.

STA
Tragedija se je v enem od apartmajev v apartmajski hiši Kragulj tik pod Roglo zgodila 15. januarja 2012.

Spomnimo: kriminalisti so zaradi povzročitve splošne nevarnosti ovadili lastnika apartmaja Ernesta Plesnika, dimnikarja Marjana Lapuha ter člana komisije za tehnični pregled Stanislava Dečmana. Ker je Lapuh, še preden se je sojenje začelo, umrl, so pregon zoper njega opustili, na zatožno klop pa sta sedla Plesnik in Dečman.

Obema je tožilstvo očitalo povzročitev splošne nevarnosti, a jima krivde v postopku ni uspelo dokazati, zato je prvostopenjsko sodišče oba oprostilo. Leta 2017 je oprostilna sodba postala pravnomočna. Odvetnik Primož Krapenc, ki zastopa brata enega od umrlih, pa je vložil odškodninsko tožbo in uspel s trditvijo, da je med bratoma obstajala tesna in trajna življenjska skupnost, smrt brata pa ga je močno prizadela.

Del odškodnine je tožnik že prejel

Država in dimnikarstvo kot toženi stranki sta sicer po prvostopenjski sodbi ugovarjali, toda višje sodišče njunih argumentov ni sprejelo ter tožniku Alešu Grofelniku potrdilo prisojeno odškodnino 14 tisoč evrov. Ker pa mu je zavarovalnica 6000 evrov zavarovalnine že izplačala, mu morata Dimnikarstvo Lapuh in država solidarno izplačati še 8000 evrov.

V zraku še štirje tožbeni zahtevki

Odvetniška pisarna Krapenc sicer v pravdnem postopku zastopa tudi starše dveh od umrlih, a so te štiri tožbe mirovale do pravnomočnega zaključka prvega tožbenega zahtevka, zdaj pa so po mnenju odvetnikov tudi oni upravičeni do odškodnine zaradi izgube svojih otrok. Obema toženima strankama so že poslali poziv za plačilo odškodnine, odgovora pa še niso prejeli.

Za zračenje ni bilo ustrezno poskrbljeno

Spomnimo: 15. januarja 2012 se je v enem od apartmajev v apartmajski hiši Kragulj tik pod Roglo zgodila tragedija. Trije mladi, takrat 24-letni Dragan Žunić z Zidanega Mosta, dve leti mlajši Davor Grofelnik s Polzele in 24-letna Bernarda Hiti s Trojan, so umrli zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Ta se je v prostoru sproščal zaradi sočasnega delovanja plinske in kaminske peči, pri čemer pa ni bilo ustrezno poskrbljeno za zračenje.