Ne bo kandidaral

Minister Gantar: "Nimam ne časa ne možnosti, da se grem kampanje ali se ukvarjam še s čim drugim kot z zdravstvom"

C.E./STA
17. 9. 2020, 21.09
Posodobljeno: 17. 9. 2020, 21.18
Deli članek:

Kdo bo naskokoval položaj šefa stranke Desus? Kot kaže, minister za zdravje Tomaž Gantar ne. "Vodim zahteven resor. Enostavno nimam ne časa ne možnosti, da se grem kampanje ali se ukvarjam še s čim drugim kot z zdravstvom." je dejal.

STA
Minister Gantar meni, da ne bo prišlo do interpelacije zoper Pivčevo.

Na vprašanje v nocojšnji oddaji Tarča na Televiziji Slovenija (TVS), ali že imajo resnega kandidata za predsednika Desusa, ki ga bodo izbirali na novembrskem volilnem kongresu, je Gantar spomnil, da se kandidacijski postopki šele začenjajo. Prepričan je, da bodo imeli več kandidatov. Želi si, da se razmere in odnosi v stranki čim prej umirijo.

V stranki je sredi poletja namreč završalo zaradi očitkov glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih je zdaj že nekdanja predsednica DeSUS in ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec prepletala službene zadeve z zasebnimi. Do tega so bili zelo kritični v poslanski skupini, ki je Pivčevo tudi pozvala k odstopu in predlagala glasovanje o nezaupnici predsednici. Pivčeva je po več tednih nesoglasij v stranki v začetku meseca odstopila, obenem pa napovedala, da bo na kongresu, ki bo najverjetneje 28. novembra, ponovno kandidirala za predsednico.

Gantar, ki do kongresa začasno vodil stranko, je na Tarči komentiral tudi današnjo napoved LMŠ, da bo v ponedeljek v državni zbor vložila interpelacijo Pivčeve, ki ji očitajo kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanje dejstev, ki so v javnem interesu.

Izrazil je obžalovanje, da je sploh prišlo tako daleč, da je potrebna interpelacija. Kot je spomnil, je bilo njihovo mnenje, da bi morala Pivčeva odstopiti tudi z mesta kmetijske ministrice. "Očitki na njen račun so veliki in težki. Dokler niso ovrženi, bi bilo seveda dosti boljše, če bi to sama ugotovila," je bil kritičen.

Glede na razpoloženje v poslanski skupini Desus bi se po Gantarjevih besedah znalo zgoditi, da bi poslanci Desusa interpelacijo lahko podprli. Da je to pričakovati, je danes že napovedal vodja poslancev Franc Jurša.

Gantar je ob tem poudaril, da še vedno pričakujejo odstop Pivčeve z ministrske funkcije. Prav tako pričakujejo, da bo predsednik vlade Janez Janša potegnil kakšno potezo glede ministrice. "V končnem verjamem, da do glasovanja o interpelaciji ne bo prišlo," je še pripomnil.