Na mizi različni ukrepi

Slovenija je rdeča, Kacin je posvaril pred strožjimi ukrepi: »Verjetno bo treba nekatere prireditve odložiti na kasnejši čas«

S.R.
13. 9. 2020, 19.37
Posodobljeno: 13. 9. 2020, 20.15
Deli članek:

Za Slovenijo so trije zaskrbljujoči dnevi, ko se je dnevno število potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom gibalo okoli števila 100.

Bobo
Sledijo nove omejitve glede druženja?

Kot smo poročali, so tudi v soboto potrdili 99 novih primerov, čeprav so opravili precej manj testov kot v petek, ko se je število novookuženih ustavilo pri 105. 

Da razmerje terjajo ukrepanje, je danes za Dnevnik na TV Slovenija posvaril vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, pri čemer je poudaril, da ima vlada »na mizi različne ukrepe.« »Verjetno bo treba nekatere prireditve odložiti na kasnejši čas, predvsem pa povsod tam, kjer gre za proizvodno dejavnost, brez dnevnega nadzora temperature vseh zaposlenih, ki prihajajo na delovno mesto, se bojim, da delovne organizacije ne bodo več mogle nadzirati razmer na svojem dvorišču,« je povedal resnobno. 

Po navedbah TV Slovenija ugotavljajo tudi, da prihaja do številnih kršitev odloka o zbiranju ljudi, ki sicer število udeležencev na javnih mestih omejuje na 50 ljudi, če je mogoče zagotoviti minimalni stik med ljudmi v skladu s sprejetimi navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Ker prihaja do druženj, kjer jih je prisotnih več kot 50, bi se ta odlok lahk še spremenil. Kacin je pojasnil, da nekatere države, kot je denimo Francija, ki je druženja omejila na največ šest ljudi, to že počnejo. A kot sam priznava, so v Franciji razmere veliko bolj drastične kot pri nas. Povedal je še, da se bodo jutri o teh stvareh celovito pogovorili. 

Ujeli smo rdeči seznam

Oglasil se je tudi direktor NIJZ Milan Krek. Tudi on ni skoparil s svarili. Njihove številke namreč kažejo, da bi lahko v naslednjih dnevih število novih primerov okužbe naraslo tudi na do 165 na dan. Da so zadeve resne, kaže tudi osnovno reprodukcijsko število R0, ki se je povzpelo na 1,4, kar pomeni, da posamezni okuženi v povprečju okuži 1,4 ljudi. Krivulja torej raste, je poudaril Krek ter dodal, da je »težko napovedati, kdaj se bo prelomila navzdol, ampak prelomila se bo takrat, ko bomo začeli resnično upoštevati priporočila in ukrepe, ki so že dolgo znani.« Rdeči seznam smo že ujeli, incidenca je danes že presegla številko 40, torej smo že med rdečimi državami, je še dodal. 

S svarili ni skoparil tudi v primeru razmer v bolnišnicah. Kot smo že poročali, je bilo danes v slovenskih bolnišnicah hospitaliziranih 33 bolnikov, od tega sedem na enoti za intenzivno nego. A kot je pojasnil Krek, je to zgolj odsev situacije pred 14 dnevi, ko je bilo bistveno manj okuženih. »Lahko si zamislite, kako bo čez 14 dni, ko bo potreba po bolnišničnih posteljah bistveno večja,« je dejal ter dodal, da bomo morali počasi začeti posegati po posteljah, ki so »namenjene drugim dejavnostim, kar pomeni zmanjševanje dostopnosti do nujno potrebnih dejavnosti za posamezne bolnike.«

Primerne kazni

Da se morajo na povečano stopnjo širjenja okužb z novim koronavirusom pripraviti predvsem bolnišnice, je danes v izjavi za POP TV povedala tudi vodja vladne strokovne svetovalne skupine Bojana Beović, poroča STA. Tudi Beovićeva opaža, da ljudje očitno ne upoštevajo ukrepov, pri čemer je izpostavila predvsem zasebne zabave, na katerih je več kot 10 ljudi. »V to bo očitno treba poseči z bolj radikalnim pristopom pri enakem ukrepu,«je dejala. Pojasnila je, da bodo torej glede ukrepa omejitve zbiranja uvedli več nadzora in primerne kazni.

Boevićevi se zdi nesmiselno, da se ljudje zbirajo na načine, z veliko verjetnostjo okužbe, medtem ko po drugi strani z ukrepi prepovedujejo denimo kulturne dogodke, ki so v smislu skrbi za preprečevanje okužb urejeni.