Izvor prve okužbe v domu ni znan

V enoti Doma Danice Vogrinec Maribor na Taboru narašča število okuženih. Vzpostavili so rdečo cono

A.S./STA
10. 9. 2020, 21.21
Posodobljeno: 10. 9. 2020, 21.54
Deli članek:

V enoti Doma Danice Vogrinec Maribor na Taboru po ugotovljeni okužbi stanovalke z novim koronavirusom v ponedeljek in posledičnih testiranjih narašča število okuženih. Po besedah direktorja doma Marka Slaviča je zaenkrat potrjeno okuženih s covidom-19 skupno deset stanovalcev in sedem zaposlenih. Zaradi tega so v tej enoti vzpostavili rdečo cono.

STA
Dom Danice Vogrinec Maribor, ki je z nekaj več kot 800 posteljami največji dom za starejše v Sloveniji, ima dve enoti.

Medtem ko so prve potrjeno okužene takoj premestili v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, zdaj zaradi polnjenja tamkajšnjih zmogljivosti okuženi stanovalci ostajajo v rdeči coni v taborski enoti. Nihče od njih namreč nima zdravstvenih težav, vezanih na to okužbo.

"Še vedno nihče od okuženih nima značilnih simptomov za koronavirusno bolezen, ne povišane temperature ne kašlja, zato je situacija res nepredvidljiva," je direktor danes povedal za STA.

V sredo so poročali o okužbah pri skupno šestih stanovalcih in štirih zaposlenih, testiranja pa se nadaljujejo tako pri stanovalcih kot zaposlenih, zato se število potrjenih primerov stalno spreminja.

Iz delovnega procesa so že v torek preventivno izključili 28 zaposlenih. To je tretjina vseh zaposlenih v omenjeni enoti, kar se pozna tudi v organizaciji dela. Zato je Slavič v sredini izjavi za medije naslovil na državne oblasti poziv k organizaciji rezervnih ekip na nacionalni ravni, ki bi lahko v takšnih primerih pomagale posameznim domovom za starejše.

Izvor prve okužbe v domu ni znan. Stanovalka, pri kateri so najprej odkrili okužbo, je imela prebavne težave in je bila zato testirana.

Po ugotovljeni okužbi so v ponedeljek zaprli za obiske enoto Tabor, pozneje pa še osrednjo enoto doma na Pobrežju, čeprav ni prehajanja zaposlenih med enotama.

Dom Danice Vogrinec Maribor, ki je z nekaj več kot 800 posteljami največji dom za starejše v Sloveniji, ima dve enoti. Taborska z okoli 200 stanovalci je manjša, medtem ko je glavna enota na Pobrežju. Tam so na začetku aprila zaznali okužbo z novim koronavirusom pri eni od strežnic, ki se je takoj izločila iz delovnega procesa in tako se virus ni širil znotraj doma.