Karantena LMŠ

Večina za zgodovinsko glasovanje na daljavo

Mihael Korsika
10. 9. 2020, 19.30
Posodobljeno: 10. 9. 2020, 21.45
Deli članek:

V koalicijskih poslanskih skupinah SMC, NSi in Desus ter opozicijskih strankah LMŠ, SD, Levica in SAB so potrdili, da podpirajo uvedbo glasovanja na daljavo na ponedeljkovi izredni seji za del odposlancev LMŠ, ki jih je doletela karantena.

STA
Odločitev bo padla na petkovem kolegiju predsednika DZ.

Del poslancev LMŠ bo na izredni seji državnega zbora, na kateri bodo predvidoma prihodnji petek obravnavali interpelacijo zoper notranjega ministra Aleša Hojsa, lahko prvič v zgodovini slovenskega parlamenta glasoval na daljavo oziroma od doma.

STA
Notranji minister Aleš Hojs se bo zagovarjal zaradi odprave prepovedi koncerta hrvaškega pevca Marka Perkovića - Thompsona.

Nekaterim poslancem in strokovnim sodelavcem poslanske skupine je bila namreč zaradi stika z osebo, pri kateri so potrdili okužbo z novim koronavirusom, odrejena karantena. Za koliko poslancev gre, sicer ni popolnoma jasno. Iz LMŠ so sprva sporočili, da je bila karantena odrejena petim poslancem, pozneje pa je prvak stranke Marjan Šarec sporočil, da imajo odločbe o karanteni štirje njihovi poslanci, dva pa odločbe nimata, a se bosta po priporočilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje držala vseh predpisanih postopkov oziroma preventivnih ukrepov.

V nekdanji največji vladni stranki so ob tem izrazili pričakovanje, da bo državni zbor omenjenim poslancem na ponedeljkovi izredni seji omogočil glasovanje na daljavo, a se mora s tem strinjati večina v državnem zboru.

Možnost izvedbe sej državnega zbora na daljavo v primeru izrednih razmer, kot so naravne ali druge hujše nesreče, z uporabo informacijske tehnologije, so poslanci potrdili sredi epidemije koronavirusa v začetku aprila. O obstoju izrednih okoliščin odloča kolegij predsednika državnega zbora, ki bo o tem razpravljal v petek. »Odločitev je sprejeta, če predlog podpirajo vodje poslanskih skupin, katerih člani predstavljajo najmanj dve tretjini vseh poslancev v državnem zboru,« je zapisano v poslovniku državnega zbora.

Do zgodovinskega glasovanja bo očitno vendarle prišlo, saj so nam iz koalicijskih strank SMC, NSi in Desus ter opozicijskih strank SD, Levica in SAB sporočili, da bodo predlog podprli. Prav tako ga seveda podpirajo v LMŠ.

Lista Marjana Šarca ni želela razkriti imena poslancev, ki so dobili odločbe za karantene. Po neuradnih informacijah STA so jih sicer dobili poslanci Jerca Korče, Igor Peček, Andreja Zabret, Aljaž Kovačič in Jože Lenart.

Omenjene poslanske skupine imajo skupaj 59 poslancev, to je sicer en glas premalo, poslanca narodne skupnosti pa sta nam sporočila, da bosta odločitev sprejela do kolegija predsednika državnega zbora. Težko si je sicer predstavljati, da bi poslanska skupina italijanske in madžarske narodne skupnosti, ki šteje dva poslanca, glasovala proti predlogu.

Iz največje vladne stranke SDS, kot je že v navadi, niso odgovorili na naša vprašanja, brez odgovora smo ostali tudi v primeru poslanske skupine SNS.

Manever z nepreklicnim odstopom

Nad ponedeljkovo izredno sejo so sicer prav gotovo najmanj navdušeni poslanci SDS, saj se bo moral pred državnim zborom zagovarjati njihov notranji minister Aleš Hojs. Interpelacijo proti njemu so že 9. junija vložile opozicijske stranke SD, LMŠ, Levica in SAB, ki mu v prvi vrsti očitajo odpravo prepovedi koncerta kontroverznega hrvaškega pevca Marka Perkovića - Thompsona.

Obravnavo interpelacije sta poleti preprečila minister Hojs in premier Janez Janša. Hojs je konec julija nepreklicno odstopil in zatrdil, da je predsednik vlade njegov odstop sprejel. Po dveh tednih njunih sprenevedanj pred javnostjo pa se je izkazalo, da sta oba zavajala javnost. Ovojnice, v kateri je bil nepreklicni Hojsov odstop, namreč Janša ni odprl, zato je nepreklicno odstopljeni minister še vedno na položaju, medtem ko opozicija še vedno čaka na interpelacijo.

Glede na pestro dogajanje v koalicijski stranki Desus in v zadnjih dneh tudi v SMC, katere predsednik Zdravko Počivalšek je ocenil, da odprava prepovedi koncerta predstavlja žalitev slovenskih vrednot, podpora ministru Hojsu ni tako zanesljiva, zato se v ponedeljek v državnem zboru obeta vroča razprava.