Ali bo ostala podpredsednica vlade?

Pivčeva se je oglasila po odstopu

A.S.
10. 9. 2020, 18.28
Posodobljeno: 10. 9. 2020, 18.30
Deli članek:

"Včeraj sem sprejela odločitev, da odstopim iz mesta predsednice stranke DeSUS. Ne zato, ker ne bi več verjela v svoje delo, temveč zato, da ohranim dostojanstvo stranke in njenih članov".

Bobo
Aleksandra Pivec je napovedala, da bo na prihajajočem kongresu znova kandidirala za predsednico.

Aleksandra Pivec, ki je bila na mesto predsednice stranke Desus izvoljena na kongresu 18. januarja letos, je včeraj na seji izvršnega odbora nepričakovano odstopila. Ob tem je napovedala, da bo na prihajajočem izrednem kondresu novembra znova kandidirala za predsednico in izrazila prepričanje, da ima na terenu za to tudi podporo. Pivčeva je funkcijo predsednice stranke tako opravljala le osem mesecev.

Gantar še ne ve, ali bo na kongresu kandidiral za predsednika.

Kljub njenemu odstopu z vrha DeSUS se je Pivčeva danes udeležila koalicijskega srečanja po seji vlade. Že v sredo je napovedala, da bo predsednika vlade Janeza Janšo in druge koalicijske partnerje seznanila z novimi razmerami v stranki. Srečanje je zapustila brez izjav oz. se je novinarjem izognila, kasneje pa se je oglasila na družbenem omrežju Facebook.

Na kratko omenila razloge za odstop

Objavila je daljši zapis, v katerem se je tistim, ki so jo podpirali zahvalila za "vzpodbudne besede" ter takoj zatem prst uperila drugam.  "Za menoj so naporni tedni. Tedni, v katerih sem spoznala, da mnogim, ki so vodili močno kampanjo za mojo diskreditacijo in odstranitev s položaja, ni pomembna vsebina dela niti ukrepi, ki jih sprejmemo v korist naše države in njenih prebivalcev, prav tako pa ne trud in delo, ki se ga v to vlaga," je zapisala.

Sedaj že nekdanja predsednica Desusa je izrazila razočaranje: "Razočarana sem nad dejstvom, da je mnogim ljudem iz mojega bližnjega kroga, ki sem jim tudi sama zaupala, želja po oblasti in moči večja od česarkoli drugega, tudi od želje in volje po spoštovanju demokratičnih in pravnih standardov, ki veljajo v naši državi".

Pivčeva je le ne kratko omenila razloge za odstop. Trdi, da ne gre za to, da ne bi "več verjela v svoje delo, temveč da bi ohranila dostojanstvo stranke in njenih članov. Nobena politična stranka, ki odloča o prihodnosti države in njenih ljudi, si namreč ne more privoščiti, da bi se porajal dvom v njene notranje demokratične odločitve".

Gantar še ne ve, ali bo na kongresu kandidiral za predsednika

Tomaž Gantar, ki ga je svet stranke v sredo izvolil za zastopnika DeSUS do novembrskega kongresa, je danes po seji vlade povedal, da se z Janšo še nista pogovarjala o novih razmerah v vodstvu DeSUS, poroča STA. Tudi glede ministrskega položaja Pivčeve se bo odločil Janša, je ponovil Gantar. S Pivčevo si v sredinih izjavah nista bila povsem enotna glede pooblastil, ki jih ima začasni zastopnik stranke, zlasti za sodelovanje v koalicijskih usklajevanjih in glede mesta podpredsednika vlade. V skladu z zakonom o vladi sicer funkcijo podpredsednika vlade opravlja eden ali več ministrov, ki jih na predlog predsednika vlade imenuje vlada.