brez roke in brez svobode?

Hrvaški mediji o Adlešičevi kot "o lepotici, ki si je odrezala roko". Razglasitev razsodbe? V petek

A.S./STA
9. 9. 2020, 08.53
Posodobljeno: 9. 9. 2020, 08.59
Deli članek:

Ostala je brez roke, ali bo ostala tudi brez svobode?

Zajem zaslonske slike
Hrvaški portal 24sata o Juliji Adlešič

Obtožnica Juliji Adlešič, njenemu partnerju Sebastienu Abramovu ter njegovima staršema Tinki Huskić Colarič in Gorazdu Colariču očita poskus zavarovalniške goljufije. Adlešičeva si je januarja lani odrezala levo roko. Trdi, da je šlo za delovno nesrečo pri žaganju vej s krožno žago. Po mnenju tožilca Sedina Kičina je to storila namerno, da bi dobila visoko odškodnino. K temu naj bi jo napeljal Abramov, pri goljufiji pa naj bi sodelovala še njegova starša.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj z zaključnimi besedami obtoženih in njihovih zagovornikov končala glavna obravnava v zadevi z odrezano roko. Obramba je zavrnila oceno tožilstva, da je dokazni postopek pritrdil očitkom iz obtožnice. Predsednica sodnega senata Marjeta Dvornik je razglasitev sodbe napovedala za petek ob 9. uri.

Zagovornik prvoobtožene Julije Adlešičeve Boris Grobelnik je včeraj nadaljeval z zaključno besedo, ki jo je začel v ponedeljek. V nasprotju s tožilcem je prepričan, da postopek ni dokazal, da bi Adlešičeva storila očitana kazniva dejanja. Adlešičeva in drugi trije obtoženi so bili po Grobelnikovih besedah deležni pritiskov "zaradi dokazovanja moči državnih organov v medijsko razvpiti zadevi". Tožilcu je tudi očital, da sebi v prid tolmači mnenja izvedencev medicinske in strojne stroke. Opozoril je, da so vsi izvedenci dopustili možnost, da je prišlo do delovne nesreče pri žaganju vej s krožno žago.

Zagovornik Abramova o "nebulozni zgodbi"

Zagovornik Sebastiena Abramova Mitja Pavčič je dejal, da je tožilec ponudil "nebulozno zgodbo, ki je povsem neživljenjska in nesprejemljiva". Po Pavčičevih besedah je nemogoče, da bi si Adlešičeva kot mlada ženska, ki želi dobro izgledati, pri polni zavesti odrezala roko z namenom, da pridobi odškodnino. Adlešičeva "preprosto ni sposobna takšnega samopoškodovanja", je dejal.

Abramov je po Pavčičevi oceni "vtkan v zgodbo kot vseprisoten in nikoli dejaven akter", pri čemer mu tožilec očita sostorilstvo zgolj za to, ker je bil prisoten pri sklepanju zavarovalnih pogodb. Izrazil je še prepričanje, da bi bil Abramov zgrožen nad morebitno namero Adlešičeve, da se samopoškoduje in postane invalidka.

Tudi odvetnica Barbara Elora Kovič, ki zagovarja Huskić Colaričevo, in Colaričev zagovornik Peter Prus Pipuš sta ocenila, da dokazni postopek ni pritrdil nobenemu očitku iz obtožnice. Za kratke zaključne besede so se odločili Adlešičeva, Huskić Colaričeva in Colarič, ne pa tudi Abramov. "Ne znam si predstavljati, kako bi bili očitki tožilstva sploh izvedljivi pri polni zavesti," je dejala Adlešičeva. Dodala je, da bi takoj prekinila partnerstvo z Abramovim, če bi jo nagovarjal k samopoškodovanju.

O Adlešičevi tudi hrvaški mediji

O poskusu zavarovalniške goljufije poročajo tudi nekateri hrvaški mediji. Uredništvo portala 24sata se je odločilo, da novico o razsodbi v primeru odrezane roke danes v dopoldanskih urah postavi na pozicijo glavne novice. O Adlešičevi poročajo kot o "lepotici, ki si je odrezala roko". "Ostala je brez roke, ali bo ostala tudi brez svobode?" se sprašujejo. Znano bo v petek.