Hrvaška

V času ustavljenega življenja tudi na Hrvaškem manj odkritih rakavih obolenj

R.T.
9. 9. 2020, 08.19
Posodobljeno: 9. 9. 2020, 08.25
Deli članek:

Predstojnik onkološke klinike v Splitu Eduard Vrdoljak je postregel s primerjavo med številom smrti zaradi raka in številom smrti zaradi bolezni covid-19.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Od začetka pandemije so na Hrvaškem zaradi ali z boleznijo covid-19 umrle 203 osebe, zaradi raka približno 6000. V enakem obdobju je bilo diagnosticiranih 12.285 okuženih s koronavirusom in 12.300 bolnikov z rakom.

Podobno kot v Avstriji, so zelo zaskrbljujoče številke novo diagnosticiranih primerov raka dojke. V času zaprtja javnega življenja so jih odkrili približno polovico manj, kot v primerljivem obdobju lani. Številka, ki bi navduševala, če ne bil razlog zanjo manj opravljenih preiskav. »Posledica tega bodo kasneje diagnosticirani tumorji, kar lahko povzroči slabše rezultate zdravljenja,« je dejal Vrdoljak za RTL Direkt.

Vrdoljak vidi več razlogov za manjše število opravljenih testov. Nekaj časa so bolnišnice sprejemale manjše število pacientov, ljudje so se bali odhoda v bolnišnice ali odlašali z njim, delno pa je s prstom pokazal tudi na medije, ker so se pretirano osredotočili na poročanje o koronakrizi.