Viktorija

VIDEO: Nosečnico aretirali vpričo otrok v njenem domu, od premierja zahteva opravičilo

R.T.
9. 9. 2020, 08.58
Posodobljeno: 9. 9. 2020, 09.09
Deli članek:

Aretirali so jo eno uro pred ultrazvokom. Bila je v pižami.

Zajem zaslonske slike
Zoe Lee Buhler

28-letno Zoe Lee Buhler so v Ballaratu, severozahodno od Melbourna, kar v njenem domu aretirali policisti. Nosečnica je bila v pižami, prisotna sta bila njena otroka.

Buhlerjeva je na facebooku organizirala shod zaradi omejitev gibanja v avstralski zvezni državi Viktorija. Obtožena je napeljevanja k storitvi kaznivega dejanja.

Po začasno onemogočenem dostopu do družabnih omrežjih se je 28-letnica ta teden spet pojavila. Ima sporočilo za Daniela Andrewsa, premierja Viktorije. »Od vas zahtevam osebno opravičilo. Vse nas obsojate na propad, Dan Andrews. V pekel z vami,« je objavila v nedeljo.

Naložila je tudi posnetek, v katerem je s svojimi sledilci delila, kaj se je dogajalo z njo. Ko se je v soboto v Melbournu zbralo na stotine protestnikov, se je predajala pisanju poezije. Stvaritev je tudi prebrala. Beseda teče o omenjenem premierju.

V ponedeljek je ponovila, da od njega zahteva opravičilo, v sredo pa zagrozila s samomorom, saj je bila tarča spletnih nasilnežev. Pozneje je dala vedeti, da je z njo vse v redu.

Ukrepi

V Viktoriji so stroge ukrepe podaljšali za dva tedna, in sicer vsaj do 28. septembra. Policisti so dobili dodatna pooblastila, opozoril ne dajejo več, zgolj globe. Policijska ura je v veljavi od 20. ure zvečer pa do 5. ure zjutraj, če to ne zahteva služba oziroma skrb za druge. Nakupe je mogoče opravljati do pet kilometrov od doma, enako velja za telesno vadbo. Ta je sicer dovoljena le eno uro na dan in v družbi le ene osebe. Partnerje je dovoljeno obiskovati tudi, če so oddaljeni več kot pet kilometrov. V gospodinjstvu sme po nakupih le ena oseba na dan. Študij poteka na daljavo, takšna in drugačna varstva otrok ne obratujejo. Poroke so prepovedane, kakor tudi športne prireditve, javni promet okrnjen.