Krotenje koronavirusa

Ustavljeno najbolj obetavno testiranje, ker prejemnik cepiva zbolel

G.G.
9. 9. 2020, 07.21
Posodobljeno: 9. 9. 2020, 07.52
Deli članek:

Zadnja faza kliničnega testiranja morebitnega cepiva zoper koronavirus, ki ga izvajata multinacionalka AstraZeneca in univerza v Oxfordu, je začasno ustavljena.

Reuters
Laboratorij farmacevtske družbe AstraZeneca v Sydneyu.

Težko pričakovano cepivo, ki bi lahko ustavilo prosto »sprehajanje« koronavirusa, je naletelo na oviro. Eden od  udeležencev raziskave, prostovoljec, ki so ga cepili, je zbolel. Farmacevtska družba AstraZeneca je težavo in začasno ustavitev opisala kot »rutinsko«, zaradi česa je zbolel pa še ni znano, poroča BBC. Po navedbah AstraZenece gre za običajen postopek v primeru, ko se med preizkušanjem pojavi bolezen, ki je ni mogoče pojasniti. Med preučevanjem te bolezni preizkušanje zaustavijo, da bi zagotovili integriteto preizkusov.

Prva in druga faza testiranja sta bili uspešni, prinesli sta obetavne rezultate glede varnosti in doseganja imunskega odziva, zato vsi veliko pričakujejo od tega cepiva. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je o tem cepivu zapisal: "To je konj, na katerega v tem trenutku stavijo ZDA, Velika Britanija in EU". Evropska komisija pa je s podjetjem AstraZeneca podpisala pogodbo za nakup do 400 milijonov odmerkov potencialnega cepiva.

V skupni izjavi so sicer farmacevtske družbe poudarile, da bodo cepivo, ki ga razvijajo, predložile v odobritev šele po tem, ko bo na podlagi obširnih in visoko kvalitetnih kliničnih testiranj dokazano, da so varna in učinkovita.