Mučenje živali je tudi njihovo zanemarjanje

Ali ste bili priča mučenju živali?

Z.F.
9. 9. 2020, 06.50
Deli članek:

Mučenje živali je tudi njihovo zanemarjanje. Se dovolj zavedamo, da imajo tudi živali čutila in domači ljubljenčki, nič drugače kot ljudje, tudi potrebo po varnosti ter je zato po svoje, ne glede na zakon, seveda, mučenje mačke ali kužka že, če ju nikoli ne pobožamo in jima ne namenimo lepe besede?

Reporter
Slovenski zakon sicer še dopušča, da je pes lahko na verigi, medtem ko je v številnih državah to početje strogo prepovedano.

Med mučenje spada tudi odstranjevanje krempljev mačkam, odstranjevanje glasilk živalim, boleče podkovanje kopitarjev ter krajšanje uhljev živalim, razen če je poseg živali v korist.

Po slovenskem zakonu o zaščiti živali, ki je začel veljati leta 1999, je mučenje živali vsako ravnanje, storjeno naklepno, ki živali povzroči hujšo poškodbo ali dlje trajajoče ali ponavljajoče se trpljenje ali škodo njenemu zdravju. To pomeni, da je mučenje živali tudi privez psa na verigo pod kozolcem, kjer je izpostavljen prepihu, vročini in mrazu. Bi lastnika prijavili?

K mučenju živali prištevamo tudi neprimerno usmrtitev živali, kakršno je utapljanje mačjih in pasjih mladičev, po možnosti v vreči ali škatli, odvrženi v reko, ali puščanje mladičev kar nekje ob cesti. Mučenje je prav tako treniranje nemškega ovčarja, priklenjenega na verigo, s palico v roki in kričanjem nanj, da bi se kar najbolj približali ubogljivosti in treniranosti nemških psov med drugo svetovno vojno.

Kaj spada med mučenje

Da ne bi bili v dvomih, kdaj je treba ukrepati in neprimerno ravnanje prijaviti, spoznajmo zakon malce natančneje. Med mučenje živali je torej spada zbadanje živali, stiskanje, natezanje delov telesa, obešanje, če ne gre za strokovne posege, udarjanje, potapljanje ali drugačno dušenje živali, metanje, suvanje ali namerno povoženje živali ter spolna zloraba živali, izpostavljanje živali ognju, vročim, jedkim ali strupenim sredstvom ter drugim fizikalnim ali kemičnim učinkom.

Petarde, kamenje …

Med mučenje živali spada za ljudi zabavno početje, kot je spuščanje raket in pokanje petard, ki je lahko žal za številne živali celo pogubno. Mučenje je nedvomno namerno obmetavanje s petardami ali drugimi pirotehničnimi sredstvi, obmetavanje s kamenjem ali drugimi predmeti, nastavljanje pasti, razen tistih, ki živali usmrtijo v trenutku in so namenjene za usmrtitev gospodarsko škodljivih glodavcev, ter nastavljanje zank in limanic, razen uporabe lovilnih naprav, ki živali ne poškodujejo.