poslabšanje

Ne gre za teater, tudi v Sloveniji so otroci, ki so pogosto lačni

B.K.
8. 9. 2020, 15.12
Posodobljeno: 8. 9. 2020, 15.13
Deli članek:

Evropska poslanka Tomčeva je zapis o lačnih otrocih označila za teater in zlorabo.

STA
Evropska poslanka Romana Tomc meni, da je izpostavljanje revščine med otroki "zloraba v politične namene".

Val 202 je na Twitterju objavil pričevanje prostovoljke projekta Botrstvo, ki opisuje, da so otroci letos bili bolj lačni kot v preteklih letih. "Letos prvič opažam, da otroci ob prihodu v očeh nimajo upanja. In zelo so lačni, prenajedajo se s kruhom in v torbe spravljajo namaze za svojo družino," so njen vtis objavili na radiu.

A Evropska poslanka Romana Tomc iz svojega slonokoščenega stolpa v Bruslju meni, da je izpostavljanje takšnih pričevanj zloraba in teater. Takole je na Twitterju komentirala zapis radia: "Tole diši po zlorabi "lakote" otrok v politične namene. Ne bi bilo prvič. Sistem socialne pomoči kliče po prenovi in spremembah, vendar se kljub pomanjkljivostim res težko zgodi, da bi otroci v Sloveniji stradali zaradi revščine. Ne pokvarite sicer dobre ideje s pretiranim teatrom."

Ne gre le za posamične primere

STA
Anita Ogulin, predsednica ZPM Ljubljana Moste-Polje.

Za komentar smo se obrnili na predsednico Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje Anito Ogulin, ki je dejala, da mora politike žal razočarati. Ne gre za teater, “tudi v Sloveniji so otroci, ki so pogosto lačni ker jim doma zmanjkuje hrane,” je povedala. “Prostovoljka - vzgojteljica skupine otrok opisuje to, kar se je zares dogajalo. Pri vsakem obroku smo opazovali otroke in bili dobesedno presenečeni. Da recimo petletnik za zajtrk poje pet dokaj velikih kosov kruha z različnimi namazi in popije po dve skodelici čaja, mleka in še bi lahko opisovala.  Temu smo bili priča v vseh humanitarnih izmenah letos in žal ne gre le za posamične primere,” je razložila Ogulinova.

Socialna podpora ne doseže vseh

Sistem socialne podpore pri nas je sicer po njenem mnenju relativno dober, če ga primerjamo z mnogimi drugimi državami, a ni “100-odstotno učinkovit,” opozarja. “K nam prihajajo družine, ki jih sistem ne doseže. Politiko na to opozarjamo že vrsto let, dajemo tudi konkretne zakonodajne predloge.”

Prisluhnila jim je tudi Evropska komisija

Njihova opozorila pa so dosegla tudi Bruselj, a očitno mimo evroposlanke Tomčeve. “Včeraj je potekal pogovor o socialnem stanju v Sloveniji z evropskim komisarjem [za delovna mesta in socialne pravice] Nicolasom Schmitom, ki se zaveda, da korona pušča posledice in da se revščina poglablja,” je še dejala Ogulinova, ki upa, da bo problematika, če je že dosegla Evrospko komisijo, dosegla tudi slovenski politični prostor.