Zgaga

Romana Tomc v besednem dvoboju z nemško državno televizijo

R.T.
7. 5. 2020, 14.49
Posodobljeno: 7. 5. 2020, 15.18
Deli članek:

Zahtevala je, da razkrijejo, kdo je novinarja predlagal za nagrado.

Bobo

Slovenski raziskovalni novinar Blaž Zgaga, ki je med drugim tudi avtor treh knjig o nelegalni trgovini z orožjem v času slovenske osamosvojitve, je pred kratkim dobil nagrado nemške javne radiotelevizije Deutsche Welle za svobodo govora. To gre v nos vladajoči Slovenski demokratski stranki in očitno tudi njeni evropski poslanki Romani Tomc. Ta je na uredništvo radiotelevizije namreč naslovila jezno elektronsko pismo, v katerem zahteva obrazložitev za nagrado.

"Zelo sem bila presenečena, ko sem ugotovila, da je slovenski novinar Blaž Zgaga dobil nagrado DW," je zapisala v prvem poslanem sporočilu. Nato je Zgago označila za "ekstremno levega političnega aktivista" in povprašala po tem, kdo ga je za nagrado predlagal in kako je nemško uredništvo preverilo njegove izjave o domnevnih grožnjah in žaljitvah, ki jih dobiva.

Odgovoril ji je vodja korporativnega komuniciranja pri DW Christoph Jumpelt in Tomčevo obvestil, da ima Zgaga v Evropi "neizpodbiten ugled preiskovalnega novinarja" in da je bil deležen "obrekovanj in sovražnih komentarjev," takoj ko je začel "spraševati o ukrepih, ki so jih sprejele slovenske oblasti." "Celo krizni center [slovenske] vlade je na družbenem omrežju objavil gnusno sporočilo, v katerem je obsodil novinarjeve kritike ravnanja vladajoče stranke," je zapisal Jumpelt in dodal, da so mnogi novinarji, ki dobijo njihovo nagrado, osebe, katerih delo povzroča polarizacijo v družbi, a da je to potrebno vzeti v zakup pri nagradi za svobodo govora.

Tomčeva je na to odgovorila z navedbo drugega slovenskega novinarja Bojana Požarja, ki je prevpraševal nagrado Zgagi in njegov članek o ukrepih v Sloveniji označil za lažen.

Bobo
Matej Šurc in Blaž Zgaga (desno) sta avtorja knjižne tirlogije, v kateri podrobno opisujeta nelegalno trgovino z orožjem, ki se je dogajala med slovensko osamosvojitvijo in po njej.

"Čeprav spoštujem vaše osebno prepričanje, pa prosim od mene ne pričakujte, da bom komentiral osebna stališča posameznikov, ki jih v svojem sporočilu navajate kot domnevno relevantno referenco," se je na kratko glasil Jumpeltov odgovor.

A Tomčeva še vedno ni nehala: "Kdo je bila oseba, ki je g. Zgago nominirala za nagrado? In kdo je bil član odbora [za izbiro], če je tak odbor obstajal?" je zapisala v krepkih črkah.

Jumpelt je tokrat očitno imel dosti in je Tomčevi odgovoril, da so bili na DW po podeljeni nagradi tarča mnogih sporočil, kjer so posamezniki protestirali proti nagradi in se izdajali za strokovnjake. "Ko smo te izkušnje delili z ostalimi novinarji, smo ugotovili, da je takšni obravnavi podvrženih več medijskih organizacij. Zato se mi dozdeva, da imamo opravka s precej slabo prikritim, usklajenim napadom na svobodne medije."

"Prepričan sem, da je vsak demokratično izvoljeni politik zelo zavezan k zaščiti svobode tiska," je pogovor zaključil Jumpelt.

Ali je Tomčeva še kaj odgovorila, v uredništvu ne vemo. Se je pa kasneje o svojem kreganju pohvalila na twitterju in zapisala, da Jumpeltov zadnji zapis razume kot grožnjo.

Pred čim? Novinarsko svobodo?