15. maja tudi lokali, ki imajo samo notranje prostore?

Polovica gostinskih lokalov še vedno zaprta, gostinci: navodila NIJZ so neživljenjska

A.S./STA
7. 5. 2020, 14.56
Posodobljeno: 7. 5. 2020, 15.55
Deli članek:

V OZS so kritični do navodil, katerim morajo v času sproščanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa slediti gostinci. Navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v praksi težko izpolnjevati, zaradi česar so izpostavljeni morebitnim kršitvam in sankcijam. Inštitut pozivajo, naj pripravi bolj življenjska navodila.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Tudi zaradi zahtevnih navodil NIJZ še vedno ostaja zaprta polovica gostinskih obratov, ki imajo terase ali letne vrtove, je danes opozorila Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS). Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS poziva NIJZ, naj navodila za gostince pripravi po vzoru sosednje Avstrije.

"Na našo zbornico se dnevno obračajo gostinci, ki si sicer želijo odpreti gostinsko dejavnost, vendar ocenjujejo, da so navodila NIJZ neživljenjska in jih v praksi ne bodo mogli izpolnjevati. Seveda pa se številni med njimi bojijo tudi sankcij, saj si v teh kriznih časih plačevanja kazni ne morejo privoščiti," je posvaril predsednik sekcije za gostinstvo Blaž Cvar.

Najbolj neizvedljiv je po ugotovitvah gostincev ukrep, da lahko za isto mizo sedijo le člani istega gospodinjstva, med ostalimi gosti pa morajo zagotavljati razdaljo 1,5 metra. Gostinec namreč ne more ugotavljati identitete posameznih gostov in s tem pripadnosti istemu gospodinjstvu, prav tako pa ne more preprečiti, ko se gosti iz različnih gospodinjstev sami približajo na manj kot 1,5 metra, so posvarili.

Tako se denimo delavci iz istega podjetja lahko vozijo v istem avtomobilu, v gostilni pa bi morali sedeti 1,5 metra narazen. Takšni in podobni primeri vnašajo med gostince veliko negotovost in zato se jih polovica še vedno ne odloči za odprtje dejavnosti, navajajo v OZS.

Po avstrijskem vzoru tako želijo spremeniti pogoje na način, da mora biti med mizami en meter razdalje, hkrati pa je za isto mizo dovoljeno sedeti tudi gostom, ki niso iz istega gospodinjstva. So tudi proti pakiranju pribora - ta naj se očiščen in razkužen podaja gostom na že uveljavljen način. Prav tako so proti predpisu čiščenja sanitarij na vsako uro - čiščenje naj se opravlja po potrebi oz. glede na število gostov.

Po njihovih neuradnih informacijah naj bi NIJZ popustil glede pribora, prav tako pa gostinec po novem naj ne bi bil v prekršku, če gostje ne bodo spoštovali navodil. Naloga gostinca pa je, da goste na to ustrezno opozori.

"Predlagamo tudi, da se 15. maja odprejo tudi tisti gostinski obrati, ki imajo samo notranje prostore. Seveda pa že sedaj apeliramo na NIJZ, da bodo ukrepi življenjski in se jih gostinci ne bodo bali," je še dodal Cvar.