Manj preiskav v Avstriji

"Dramatične številke" odkritih primerov rakavih obolenj v času zaprtja zaradi koronavirusa

C.E.
8. 9. 2020, 13.45
Posodobljeno: 8. 9. 2020, 14.36
Deli članek:

Upali so, da številke ne bodo tako neugodne, a podatki o odkritih rakavih obolenjih v Avstriji kažejo drugače.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V normalnem času bi bila novica o skoraj polovičnem zmanjšanju novo odkritih rakavih obolenj razveseljiva. Toda strokovnjaki se zavedajo, da 40-odstotnega upada novo diagnosticiranih primerov raka dojk v obdobju od marca do konca maja v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2019 ne gre pripisati dejanskemu zmanjšanju rakavih obolenj.

Predsednik avstrijskega senološkega združenja (ÖGS) Christian Singer je po obširni raziskavi, ki je vključila podatke osemnajstih avstrijskih bolnišnic, dejal, da gre za »dramatične številke« pri diagnosticiranju in zdravljenju raka dojk in drugih oblik rakavih obolenj v času zaprtja javnega življenja.

»Situacija, ki smo jo imeli v času koronazaprtja, ko je bilo hitro odkrivanje rakavih obolenj onemogočeno, se v prihodnosti ne sme ponoviti,« je jasen Singer, ki dodaja, da se morajo mamografija in druge preiskave dojk »izvajati brez omejitev«.

Singer svari, da se je politika v zadnjih mesecih povsem posvetila ukvarjanju s koronavirusom, kar je pripeljalo do tega, da se je manj pozornosti namenjalo drugim življenjsko ogrožujočim boleznim. »Rakava obolenja ne poznajo 'zaprtja' (lockdown),« opozarja Singer in dodaja, da so prostori v bolnišnicah opremljeni tako, da se lahko izvajajo vsi potrebni pregledi brez bojazni, da bi se kdo okužil s koronavirusom.

Njegovo skrb deli podpredsednica ÖGS in radiologinja Alexandra Resch, ki je postregla s podatkom, da so marca in aprila opravili 70 do 80 odstotkov manj rentgenskih preiskav, kar pomeni, da niso odkrili kar precej asimptomatskih rakavih obolenj v začetni fazi, ko je najlažje ustaviti razvoj bolezni.