Dom Danice Vogrinec

Okužena stanovalka v samoizolacijo poslala 28 zaposlenih

C.E./STA
8. 9. 2020, 15.10
Posodobljeno: 8. 9. 2020, 15.12
Deli članek:

V enoti Doma Danice Vogrinec Maribor na Taboru so v ponedeljek prepovedali obiske, ker so tam zabeležili okužbo z novim koronavirusom pri eni od stanovalk.

STA
Dom Danice Vogrinec Maribor

Po ugotovljeni okužbi stanovalke z novim koronavirusom so v ponedeljek do nadaljnjega zaprli za obiske enoto Tabor, kasneje pa še osrednjo enoto doma na Pobrežju. "Kljub majhnemu tveganju prenosa okužbe smo se odločili, da se do razjasnitve situacije in za kratek čas zaprejo za obiske tudi delovne enote na Pobrežju, saj je skrb za zdravje stanovalcev Danice na prvem mestu," so danes sporočili iz doma.

Direktor doma Marko Slavič je pojasnil, da je to začasen ukrep, o nadaljnjem postopanju pa se bodo odločili v sredo po pridobitvi rezultatov testiranj, v katerega so vključili širok nabor ljudi, da bi tako preprečili morebitno širjenje virusa.

Iz delovnega procesa so izključili 28 zaposlenih, za katere obstaja možnost, da so bili v stiku z okuženo osebo. To je veliko število ljudi, kar se pozna tudi v organizaciji dela. "Vsaj do razjasnitve situacije je treba biti previden. Izločili smo najširši nabor zaposlenih, kar predstavlja za organizacijo dela enormno težavo," je povedal.

Okuženo stanovalko so prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, zato v domu še niso vzpostavili rdeče cone. Izvor njene okužbe ni znan, po besedah direktorja pa še vedno ne kaže značilnih simptomov okužbe s covidom-19. Imela naj bi prebavne težave in je bila zato testirana.

Dom Danice Vogrinec Maribor, ki je z nekaj več kot 800 posteljami največji dom za starejše v Sloveniji, ima dve enoti. Taborska z okoli 200 stanovalci je manjša, medtem ko je glavna enota na Pobrežju. Tam so na začetku aprila zaznali okužbo z novim koronavirusom pri eni od strežnic, ki se je takoj izločila iz delovnega procesa in tako se virus ni širil znotraj doma.