Huda ura

FOTO: Na Koroškem in v Savinjski dolini zaropotala neurja, prožili so se plazovi, zalilo tudi sušilnico hmelja

S.R.
7. 9. 2020, 08.00
Posodobljeno: 7. 9. 2020, 08.15
Deli članek:

Včeraj po 21. uri je vreme zobe pokazalo na severu Slovenije, kjer so morali na teren številni pripadniki lokalnih gasilskih brigad.

Meteo.si
Začelo se je po 21. uri.

Fronta, ki so jo spremljala močna neurja, se je z zahoda premikala proti vzhodu Koroške in Savinjske doline, po podatkih Uprave za zaščito in reševanje pa so se z resnejšimi težavami prvi srečali v občini Mozirje. Ob 21.44 je tam neurje z močnim deževjem poskrbelo, da je meteorna voda poplavila nekaj kletnih in pritličnih prostorov stanovanjskih hiš. Iz objektov so jo črpali gasilci PGD Mozirje.

Kakšno minuto pozneje je silovito neurje zajelo občino Črna na Koroškem. V Podpeci je meteorna voda ogrožala stanovanjski objekt, tok vode pa so s protipoplavnimi vrečami preusmerili gasilci PGD Črna na Koroškem. Istočasno je na cesto v Javorju zasul zemeljski plaz.

Ob približno 22. uri so se podobni prizori odvili v občini Prevalje, kjer so prevaljski gasilci zaradi naraslih meteornih vod posredovali na dveh lokacijah.

Ob približno 22.30 uri je neurje z dežjem zajelo občino Ravne na Koroškem. Na Zelen bregu na Ravnah na Koroškem je narasel potok ogrožal stanovanjski objekt. Posredovala so pripadniki KGZ Ravne na Koroškem in PGD Ravne na Koroškem, ki so s pomočjo delovnega stroja preusmerili potok ter očistili dvorišče.

Naslednji je bil na vrsti Dravograd. Kot poroča Uprava za zaščito in reševanje, je meteorna voda tudi tam ogrožala stanovanjske hiše, pri čemer se je v Libeličah sprožilo več manjših plazov, ki so zasuli cesto. Posledice poplav so odpravljali gasilci PGD Dravograd, PGD Libeliče in KP Dravograd z delovnim strojem.

Ob 22.43 uri je nato meteorna voda poplavila prostore sušilnice za hmelj v Latkovi vasi v občini Prebold ter tudi polovico ceste med Latkovo vasjo in Prebodom. Pomoč pri odpravljanju posledic poplave v sušilnici so nudili gasilci PGD Latkova vas.