Strogo, a po predpisih

VIDEO: Šok v New Yorku: Djoković nenamerno zadel linijsko sodnico: izključitev!

C.E.
6. 9. 2020, 22.22
Posodobljeno: 6. 9. 2020, 23.23
Deli članek:

Prvi igralec tenisa na svetu Novak Djoković je bil po izgubi prvega niza proti Pablu Carrenu Busti jezen.

Reuters
Djoković se je takoj opravičil sodnici.
Pravila določajo, da ob "nešportnem in nasilnem dejanju proti sodnikom, nasprotnemu igralcu ali drugim osebam na igrišču," sledi diskvalifikacija. Nasilno dejanje v tem primeru določa vsak neprimeren dotik ali udarec omenjenih oseb, med te štejejo tudi udarci z žogo ali loparjem.

Po zadnji odigrani točki v prvem nizu je Djoković prijel žogico, ki jo je imel v žepu, se na pol obrnil in jo udaril proti zadnjemu delu igrišča. Pri tem je imel ogromno smolo. Žogica, ki ni bila pretirano hitra, a vseeno nekontrolirana in previsoka, je linijsko sodnico zadela v vrat, najverjetneje v predel sapnika. Sodica je padla in hlastala za zrakom. Djoković je takoj stekel k njej, kot tudi tudi njeni kolegi. Po približno pol minute si je sodnica opomogla, ob njej je bil že zdravnik, Djoković pa se ji je opravičil. Glavna sodnica je medtem na posvet poklicala organizatorje turnirja in nadzornika tekmovanja.

Staknili so glave in po daljšem premlevanju, ne da bi si pri tem ogledali počasni posnetek, bližje poklicali Srba. Pogovor je trajal še dlje, z vsako sekundo pa je bilo bolj jasno, da prihaja do dramatične odločitve. Nadzornik tekmovanja je bil neizprosen - Djokovića so izključili.

Djoković je bil že pred "incidentom" zelo nejevoljen. Pri vodstvu 5:4 ni izkoristil treh set žogic, pri 5:5 in 0:15 pa je padel in si rahlo poškodoval ramo. Po naslednji izgubljeni točki je prvič "nabil" žogico iz jeze, zaradi česar bi ga morala sodnica opozoriti, pa ga ni. Po dveh odigranih točkah in izgubljenem nizu pa je še enkrat neprimerno udaril žogico.

Profimedia
Novak Djoković je predlagal blažjo kazen, organizatorji pa so bili strogi.

Je bila odločitev prestroga? Nekdanji najboljši britanski tenisač Tim Henman je spomnil, da je bil izključen leta 1995, ko je na podoben način zadel pobiralca žog. V studiu Eurosporta pa je voditeljica in nekdanja igralka Barbara Schett spomnila, da je Aljaž Bedene na tekmi proti Medvedjevu tudi zamahnil po žogici, ki je zadela snemalca na tribuni. Bedene je dobil le opomin, saj je nadzornik dvoboja po pogovoru s snemalcem določil, da ne gre za resno kršitev pravilnika, zaradi česar je lahko končal dvoboj.