Sporni dopisi

Knovs zaradi Kanglerja nenapovedano obiskal policijo

S.R./STA
3. 9. 2020, 20.44
Posodobljeno: 3. 9. 2020, 20.57
Deli članek:

Knovs je danes znova opravil nenapovedan nadzor na policiji, in sicer zaradi dopisa, ki ga je na generalnega direktorja policije Andreja Juriča naslovil državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler.

Bobo
Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler.

Razlog za nenapovedan obisk Knovsa je bil dokument, s katerim naj bi Franc Kangler od Andreja Juriča zahteval, da ukrepa zoper kriminaliste NPU, ker naj bi delali nezakonito v zadevi Marina, je poročala POP TV. 

Predsednik Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Matjaž Nemec je nadzor potrdil in za televizijo dejal, da so iz dokumentov, ki jih je Kangler pošiljal Juriču, jasno razvidna pričakovanja, ki bi lahko izražala namero po političnem vplivu glede konkretne zadeve, ki jo je preiskoval Nacionalni preiskovalni urad (NPU). 

Po navedbah televizije naj bi bil sporen zlasti drugi dopis (od skupno treh) iz 26. avgusta, ki ga Kangler kljub pozivom novinarjev noče objaviti. V njem naj bi Kangler Juriču zapisal, da pričakuje, da bo v konkretnem primeru zoper kršitelje primerno ukrepal, "predvsem pričakujem, da bodo odgovorni v NPU pojasnili nezakonito delovanje, ki ga je ugotovilo sodišče". "Prav tako pričakujem, da boste v konkretni zadevi, glede na to, da gre za pooblaščene uradne osebe, o nezakonitem početju obvestili Specializirano državno tožilstvo," naj bi zapisal. 

Nedopustno

Televizija ob tem navaja mnenja nekaterih pravnih strokovnjakov, ki menijo, da je takšno dopisovanje Kanglerja nedopustno, med drugim mnenje profesor na Fakulteti za varnostne vede v Mariboru Miroslava Žaberla, ki pravi: "Vpliv politike, in državni funkcionar je politično nastavljena oseba, v odprte predkazenske ali kazenske postopke, je nedopusten." 

Kangler je sicer v sredo na Twitterju objavil še en dokument, iz katerega je razvidno, da je Juriču preposlal dopis Jožeta Kojca, s katerim je ta Kanglerja obvestil o domnevnih nepravilnostih pri preiskavi kluba Marina. Tega naj bi NPU preiskoval zaradi domnevne zlorabe prostitucije, med preiskovanci pa naj bi bil tudi Kojc, s katerim se Kangler po navedbah televizije pozna. 

Kangler je sicer v torek za STA to zavrnil. "Kojca poznam, ker je bil tako kot jaz zaposlen v policiji. Torej ga pozna več tisoč policistov," je dejal. Na očitke, da kot državni sekretar posega v odprte postopke na sodišču, pa je odvrnil, da je pisal policiji, kjer je preiskava v zadevi Marina zaprta, ne pa tožilstvu ali sodišču.