objestnost

Za vsako prerezano gumo 15 dni zapora, skupno skoraj tri leta

S.S.
3. 9. 2020, 20.15
Posodobljeno: 3. 9. 2020, 20.41
Deli članek:

Ukrajinskemu državljanu Olegu Skorohodovu za 66 kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari grozi enotna zaporna kazen dve leti in osem mesecev zapora.

Dreamstime
Mladenič se je na predobravnavnem naroku očitke odločil priznati, o okoliščinah pa na sodišču ni želel govoriti.

Šestindvajsetega junija smo poročali, da je neznanec v središču Ljubljane prerezal pnevmatike na najmanj 46 parkiranih vozilih, v naslednjih dneh pa je rezal gume tudi na območju Most in Viča. Po enem tednu so policisti storilca prijeli in ugotovili, da je dejanja osumljen 26-letni državljan Ukrajine s stalnim prebivališčem v Sloveniji.

V obtožnem predlogu zoper Olega Skorokhodova se je naposled znašlo 66 kaznivih dejanj poškodovanja tuje stvari, mladenič pa je na predobravnavnem naroku očitke sklenil priznati. Ljubljanska okrajna sodnica Maja Šuštar mu je za vsako kaznivo dejanje prisodila 15 dni zapora oziroma določila enotno kazen 2 leti in 8 mesecev zapora. Obdolženemu se v izrečeno enotno kazen všeteje čas pridržanja in čas prestan v priporu. Sodišče pa je mladega Ukrajinca, ki je brez dohodkov, premoženja in zaposlitve, tudi oprostilo plačila stroškov postopka. Skorohodov je sicer skupno povzročil za 21.816 evrov škode, oškodovanci pa so bili v glavnem s svojimi premoženjskopravnimi zahtevki napoteni na pot pravde. Gume je prerezal na škodah, mercedesih, audijih, maseratiju, porcheju, range roverju ...

Motiv naj bi bil gola objestnost

V predmetni zadevi je sodišče pred opravo predobravnavnega naroka poklicalo tudi izvedenko psihiatrične stroke Silvo Demšar, ki je v svojem mnenju opisala, da je obdolženi v kritičnem času razumel pomen svojih dejanj in je tudi imel v oblasti svoja ravnanja. Sodnica Šuštarjeva je Ukrajincu kot olajševalni okoliščini pri odmeri kazni štela odkrito priznanje, ki je bistveno pripomoglo k učinkovitejšemu zaključku postopka, in nekaznovanost. Skorohodov motiv naj bi bila gola objestnost. Glede okoliščin, ki se nanašajo na izrek kazenske sankcije, sicer obtoženi na sodišču ni želel ničesar povedati. Policisti pa so po koncu preiskave poudarili, da rezanje gum v nobenem primeru ni bilo povezano z aktualnimi protivladnimi protesti, na kar so namigovali nekateri mediji v lasti SDS in madžarskega kapitala.