Koronavirus na gimnaziji

Pa se je začelo, v Mariboru okužen dijak, cel razred pristal v karanteni

S.R./STA
3. 9. 2020, 18.41
Posodobljeno: 3. 9. 2020, 19.47
Deli članek:

Okužbo z novim koronavirusom so včeraj potrdili tudi pri dijaku mariborske III. gimnazije. Njegov razred je pristal v karanteni.

Nataša Juhnov / Vestnik.si
Fotografija je simbolična.

Okužbo z novim koronavirusom so potrdili tudi pri dijaku mariborske III. gimnazije, zato je njegov razred od srede zvečer v 14-dnevni karanteni, na spletni strani poroča Radio Maribor. Kot je za radio dejala ravnateljica šole Marija Lešer, je bil dijak v šoli samo prvi šolski dan. Hkrati meni, da so posledice ta trenutek zelo dobro obvladljive. 

Gimnazija je tako postala prva šola s potrjenim primerom in odrejeno karanteno za celoten razred v tem novem šolskem letu, izpostavlja radio. 

Po besedah Lešerjeve na šoli niso pričakovali, da se bo to zgodilo tako hitro in prav pri njih, posebej ker so se od prvega dne držali ukrepov, pripravljene pa so imeli tudi različne scenarije. Tako so za razred v karanteni takoj uvedli pouk na daljavo, ki bo potekal dva tedna. Če ne bo dodatnih zapletov, se bodo dijaki lahko takrat vrnili v šolo.

Okužba tudi v celjskem vrtcu in Račah

Kot smo že poročali, so v sredookužbo z novim koronavirusom potrdili tudi pri eni od strokovnih sodelavk v enoti Ringa raja celjskega vrtca Zarja. Po posvetu s pristojnimi Nacionalnega inštituta za javno zdravje so okužena delavka in še štiri sodelavke v 14-dnevni karanteni, prav tako 12 otrok, ki so bili v stiku z okuženo. 

Z okužbo v vrtcu so se soočili tudi v Račah, kjer so bili v torek obveščeni, da je bil na testu pozitiven eden od zaposlenih v kuhinji. Kot je za STA povedal ravnatelj raške osnovne šole Rolando Lašič, pod katero sodi tudi tamkajšnji vrtec, so epidemiologi NIJZ takoj zatem pet zaposlenih, s katerimi je bil okuženi v tesnejšem stiku, preventivno napotili karanteno. 

"Staršev o okužbi posebej nismo obveščali, ker so nam tako svetovali epidemiologi, da ne bi povzročili panike. Ker gre za majhen kraj, se seveda informacije hitro širijo, vendar zaradi tega danes nismo opazili, da bi bilo v vrtcu manj otrok. Vsi, ki so v karanteni, so trenutno zdravi in upam, da se bodo lahko kmalu vrnili na delo," je dejal Lašič. Ob tem je pojasnil, da je bil okuženi nazadnje v službi v petek, z otroki pa ni bil v stiku.