Hudi očitki

Pivčeva zahteva razrešitev direktorja Zavoda za gozdove Slovenije

S.R./STA
3. 9. 2020, 17.40
Posodobljeno: 3. 9. 2020, 18.26
Deli članek:

Razrešitev Damjana Oražma naj bi se pripravljala že dlje časa.

STA
Damjanu Oražmu so na mestu direktorja Zavoda za gozdove Slovenije šteti dnevi.

Vlada se je danes seznanila s predlogom ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandre Pivec, da Damjana Oražma razreši s položaja direktorja Zavoda za gozdove Slovenije, in z razlogi za njegovo razrešitev, so po seji sporočili z vladnega urada za komuniciranje. 

"Na podlagi 32. člena in v povezavi z 38. členom zakona o gozdovih ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predlaga vladi, da razreši Damjana Oražma s položaja direktorja Zavoda za gozdove Slovenije pred potekom časa, za katerega je bil imenovan (imenovanje je bilo za obdobje štirih let - od 12. 12. 2018 do 11. 12. 2022). Na podlagi 61. člena zakona o gozdovih direktorja zavoda imenuje in razrešuje vlada," se glasi sporočilo po vladni seji. 

Izvedel iz medijev

Oražem je za STA povedal, da ga ministrica Pivčeva s takim predlogom ni seznanila. "O tem sem izvedel iz medijev, prav tako me ministrica ni seznanila z nobenimi razlogi, zaradi katerih bi morebiti prišlo do kratkega stika," je dodal. 

Ministrica je sicer v zadnjih dneh javnost spet opozorila na nekatere očitke Oražmu, o katerih so pisali nekateri mediji, npr. Portal Plus in Nova24TV. Omenjalo se je recimo obtožbe glede mobinga nad zaposlenimi, zlorabe položaja, nezakonitega izplačevanja povečanih obsegov dela in nadurnega dela, spornega zaposlovanja, neodzivnosti za zagotavljanje sredstev za javno službo s področja divjadi in lovstva in nezagotavljanja ustreznih pogojev za delovanje intervencijske skupine za primere težav z velikimi zvermi. 

Izpostavljeni so bili npr. tudi poročilo protikorupcijske komisije, da je Oražem zaposlil osebo, ki živi z njim v skupnem gospodinjstvu, pa tudi domnevni sporni posli med zavodom in upravljavcem državnih gozdov, družbo Slovenski državni gozdovi, kjer je Oražem predsednik strokovnega sveta. 

Tako naj bi se Oražmova razrešitev pripravljala že nekaj časa, saj naj bi Pivčeva zaupanje vanj izgubila. Domnevno naj bi ga nameravala že leta 2018 zamenjati z Gregorjem Danevom, a ga je nato vseeno predlagala za nov mandat.