Rešili enega mornarja

FOTO: Izginila ladja s 43 mornarji in skoraj 6000 kravami na krovu

S.R.
3. 9. 2020, 18.22
Posodobljeno: 4. 9. 2020, 09.11
Deli članek:

Ob japonski obali pogrešajo ladjo, na kateri je bilo prisotnih 43 članov posadke in skoraj 6000 glav goveda.

Reuters
Enega mornarja so rešili.

Oblasti domnevajo, da je v tafunu, ki pustoši na območju, potonila. Japonska obalna straža je iz »temačnih voda« Tihega oceana uspela rešiti le enega filipinskega mornarja s pogrešane tovorne ladje. 

Tovorna ladja Gulf Livestock 1 se je v težavah znašla v sredo zjutraj, ko je z območja približno 185 kilometrov zahodno od japonskega otoka poslala klic v sili. V tem delu Vzhodnokitajskega morja je takrat pustošil tafun Maysak, ki so ga spremljali vetrovi s hitrostjo več kot 200 kilometrov na uro. 45-letni Eduardo Sareno, ki je ga je na površini obdržal rešilni jopič, je bil po več kot dnevu in pol v vodi v razmeroma dobrem zdravstvenem stanju, poroča CNN.

Reuters
Na ladji Gulf Livestock 1 je bilo skoraj 6000 krav.

Odpovedal motor

Posadka na 133,6 metra dolgi ladji je bila sestavljena iz 39 Filipincev, dveh Novozelandcev in dveh Avstralcev. Ladja, ki je plula pod panamsko zastavo, je bila na poti iz pristaniškega mesta Napier na Novi Zelandiji v kitajsko mesto Tangshan. Obalo Nove Zelandije je zapustila 17. avgusta, na Kitajsko pa je prevažala več kot 5800 glav goveda. Po navedbah rešenega mornarja se je ladja po težavah z motorjem najprej prevrnila, nato pa jo je zadel še močan val, poroča BBC. Sareno je še pojasnil, da so prejeli ukaz, naj si nadenejo rešilne jopiče, nato pa je skočil v vodo. Od tragedije do trenutka rešitve po lastnih besedah ni videl nobenega drugega člana posadke. Iskalna akcija še vedno poteka, a so bili zaenkrat vsi napori neuspešni. 

Reuters
Enega mornarja so rešili.

Po navedbah novozelandske organizacije za zaščito živali SAFE NZ je ta tragedija dober pokazatelj, zakaj bi morali prevoz živih živali prepovedati. »Te krave sploh ne bi smele biti na morju. Da je zadeva še hujša, najverjetneje so bile vse breje,« so pojasnili, pri čemer niso pozabili na pogrešane mornarje. »Gre za resnično krizo, naše misli pa so z družinami 43 članov posadke, ki so pogrešani skupaj z ladjo. A odprtih ostaja veliko vprašanj, vključno s tem, zakaj je tovrstna trgovina še vedno dovoljena,« so še poudarili.