V uniformi do DZ

Varda brez cenzure – Šiško nedobrodošel v parlamentu

A. K.
3. 9. 2020, 20.00
Posodobljeno: 4. 9. 2020, 09.10
Deli članek:

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je včeraj razpravljal o novelah zakona, ki bi omejili delovanje varde, med razpravo pa so dobili obisk.

Facebook
Po kar nekaj menjavah kosov garderobe je Andreju Šišku vendarle uspelo vstopiti v parlamentarno poslopje, iz katerega se je vrnil dobesedno bos.

Samooklicani vojvod štajerski in nadvojvod slovenski Andrej Šiško - Hraber je v spremstvu Ivana Kastigarja, sicer tudi nosilca naziva vojvod kranjske varde, včeraj obiskal poslopje državnega zbora. Povod za obisk dvojca je bila razprava odbora za notranje zadeve, ki je obravnaval Predlog zakona o dopolnitvah Zakona o varstvu javnega reda in miru ter Predlog zakona o dopolnitvah Zakona o nadzoru državne meje.

KAJ ŠTEJE ZA UNIFORMO?

Ker sta posameznika prišla oblečena v vojaško uniformo, jima je bil vstop onemogočen, kar je seveda zmotilo Šiška, ki v tem ni videl problema. Ne nazadnje uniforma prejšnji teden, ko se je poveljnik »Zedinjene slovenske varde« prosto sprehajal po hodnikih hrama demokracije, ni predstavljala ovire. Na vprašanja novinarjev o primernosti njegove izbire oblačil, je Šiško dejal, da uniforme niso prepovedane, češ da jih nosijo tudi v parlamentu: »Tukaj večina uporablja hlače, sako in kravato. To je uniforma.« Na to mu je eden od tam prisotnih dejal: »To je obleka, g. Šiško.«

V TRETJE GRE RADO

Ko je bil Šiško odslovljen na recepciji DZ, je poskušal vstopiti v navadni kratki majici, a bil ponovno neuspešen zaradi vojaških kratkih hlač. Ko si je tudi te preoblekel, in to kar pred parlamentom, sredi Aškerčeve ulice, so ga vendarle spustili na sejo odbora, a tudi v tretje ni šlo brez zapletov. Po njegovem pričevanju so od njega zahtevali, naj si sname rdečo kapo, v kar pa ni privolil. Ko je vendarle prišel do dvorane, v kateri je potekala razprava, jo je moral spremljati z balkona, ni pa mu bilo omogočeno, da med poslance razdeli kopije svojih knjig, ki jih je prinesel s seboj v škatli.

Facebook
Andrej šiško s škatlo svojih knjig.

ODZIV PREDSEDNIKA REPUBLIKE

Ravno dejstvo, da ti civilisti hodijo naokoli v uniformah, je spodbudilo celo predsednika republike Boruta Pahorja, da je napisal pismo predsedniku DZ Igorju Zorčiču, v katerem poziva k sprejetju predlogov zakonov. Pahorja, ki v zadnjih letih prevzema vse bolj apolitično držo, je k akciji spodbudil postroj vardistov pred Predsedniško palačo ob slovenskem kulturnem prazniku 8. februarja letos, ko je njegov urad ob dnevu odprtih vrat neuspešno iskal pravno podlago za prepoved vstopa uniformiranih mož v stavbo. Ob tem je Pahor spomnil tudi na incident z vardisti 17. maja letos, ko so v velikem številu obiskali policijsko postajo v Slovenski Bistrici in zahtevali, naj policija preneha ovirati njihove dejavnosti.

Varda, ki so jo pred kratkim za nedobrodošlo razglasili v občinah Ormož in Slovenske Konjice, je tako zdaj dobila še rdeči karton od vrhovnega poveljnika oboroženih sil. Prvopodpisani pod obema predlogoma zakona je sicer Pahorjev nekdanji strankarski kolega iz vrst Socialnih demokratov Matjaž Han. Namen obeh predlogov je maksimalno omejiti oziroma onemogočiti delovanje varde in podobnih »vaških straž«, kot jih v veliko nezadovoljstvo Šiška označuje zakon. Ker pa zakon prihaja iz vrst opozicije, bodo predlagatelji na glasovanju v državnem zboru odvisni tudi od podpore vladnih strank. Vlada je sicer izrazila nasprotovanje predlogoma, češ da nimata dovolj natančnih določil. Sodeč po včerajšnjih rezultatih glasovanja, si noveli lahko obetata podporo vseh strank z izjemo SDS in Levice. Kot je v telefonskem pogovoru pojasnila Nataša Sukič iz vrst Levice, nasprotujejo »kozmetičnim popravkom« in dajanju »dodatnih pooblastil policiji«, ko pa naj bi aktualna zakonodaja že omogočala ustrezno postopanje proti vardam.

Ne glede na to, ali so zadržki in strahovi Levice upravičeni, se zdi, da bi skoraj enotna podpora v parlamentu dala jasen znak policiji, da se aktivno loti te problematike in prekine prizore, v katerih po slovenskih mejah – in očitno vse bolj kar po cestah ter ulicah mest – nemoteno patruljirajo uniformirani civilisti.

Facebook
Varda kljub nasprotovanju ormoškega občinskega sveta ta vikend načrtuje izvedbo tabora za stare in nove člane.