Razkrivamo

FOTO: Škandalozne zgodbe iz doma starejših v Preddvoru. Oskrbovance hrani z otrobi in jih nagovarja k prepisu nepremičnin?

Luka Tetičkovič
2. 9. 2020, 19.30
Posodobljeno: 2. 9. 2020, 20.09
Deli članek:

Stanje v Domu starejših občanov Preddvor je na meji razumnega. Direktor se obnaša, kakor da je dom njegova zasebna lastnina: med neuradno epidemijo vanj vozi otroke in organizira družinske piknike, oskrbovance hrani z otrobi in jih domnevno nagovarja k prepisu nepremičnin. Zaposlenim daje navodilo, naj te oskrbovance obravnavajo prednostno.

Profimedia
Dva oskrbovanca naj bi nagovarjal k prepisu nepremičnine. Negovalkam je bilo dano navodilo naj ju obravnavajo prioritetno (fotografija je simbolična).

STA
Matej Križanič, direktor DSO Preddvor

Pred leti smo razkrili rabote trnovskega župnika Toneta Kompareta, ki je starejši občanki kot dobro krščansko družino priporočil to Mateja Križaniča. V zameno za dosmrtno oskrbo je nanj prepisala nepremičnino, Križanič pa jo je kmalu pognal na cesto, zaradi česar meljejo sodni mlini. Takšni osebi je ministrstvo za delo zaupalo vodenje Doma starejših občanov (DSO) Preddvor.

Kot smo izvedeli od negovalk v DSO Preddvor, sta jim dva oskrbovanca, P. V. in L. V. (polni imeni zaradi varovanja osebnih podatkov hranimo v uredništvu), med nego zaupala, da ju je Križanič nagovarjal k prepisu nepremičnine in ju v ta namen s svojim namestnikom Blažem Bilbanom tudi vozil po opravkih. Negovalke so svoje trditve podkrepile z navedbo, da so prejele navodilo, naj omenjena oskrbujejo višje po prioriteti kot ostale oskrbovance. »Imamo navodilo, naj najprej poskrbimo za njiju glede menjave stome. Ostali pa lahko čakajo,« so zatrdile.

Osebni arhiv
Enega oskrbovanca so nagnetli kar v sobo za čistila.

Križanič odgovarja z molkom

»Predstavniki ustanovitelja v svetu zavoda so pri izbiri direktorja samostojni. Postopek imenovanja je skladno s sedmim odstavkom 56. člena Zakona o socialnem varstvu lahko izpeljan, ko je podano soglasje ministra, pristojnega za socialno varstvo. Takratna ministrica mag. Ksenija Klampfer je soglasje k imenovanju Mateja Križaniča podala 27. marca 2019,« so nam na ministrstvu za delo odgovorili na vprašanje, ali so bili pred imenovanjem Križaniča seznanjeni z očitki na njegov račun.

Križanič na te hude obtožbe ni odgovoril, s pojasnilom, da na anonimke ne odgovarja. »Komentarjev glede posameznih stanovalcev v medijih ne želim komentirati, saj gre za profesionalno etiko in osebne zgodbe. Očitek na ta način ostro zavračam in je poniževalen,« se je glasil njegov odgovor. »Vsekakor pa se z anonimkami ne ukvarjam in na njih ne odgovarjam,« je odgovoril na vprašanje, ki smo mu ga zastavili na podlagi osebnega pričevanja ducata zaposlenih, ki so v stik z nami stopili prek Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

V to zgodbo naj bi se vpletel celo župan občine Preddvor Rok Roblek, ki je to v odgovoru na naše vprašanje zanikal. Je pa potrdil, da so eno anonimko iz doma prejeli tudi na občini. »To pismo sem jaz dobil 26. julija. Ker pismo ne govori o konkretnih imenih in dejstvih, hkrati pa je anonimno in njegove vsebine ni mogoče preveriti, sem v telefonskem pogovoru s predsednico sveta zavoda in našo predstavnico izrazil zaskrbljenost, hkrati pa opozoril na nujnost opredelitve in razrešitve te zadeve,« je bil jasen Roblek.

Dodal je, da anonimke iz doma prihajajo že dlje časa in so vodile tudi do odstopa prejšnje direktorice. Roblek si to pojasnjuje kot »stalnico, ker si (tudi po besedah nekaterih stanovalcev) osebje ne želi sprememb«.

Osebni arhiv
Nagnetena ambulanta, v kateri morajo negovalke izvajati raporte.

Kuhinjo prenesel na zunanjega izvajalca

Med spremembami, ki jih je uvedel Križanič, je tudi precedenčen prenos domske kuhinje na zunanjega izvajalca. DSO Preddvor je to uvedel kot prvi DSO v Sloveniji, čeprav so na negospodarnost te poteze takrat opozarjali sindikati. Hrana je pričakovano slabša in seveda hladna, negovalke so nam poslale fotografije obroka, sestavljenega iz pšeničnih otrobov in pire krompirja, o kakovosti presojajte sami.

O direktorjevi gospodarnosti glede tega presojamo le težko, saj je molčal ob našem vprašanju, naj nam poda primerjalno analizo stroškov lastne kuhinje in stroškov zunanjega izvajalca. Kot javna ustanova je DSO Preddvor zavezan zakonu o medijih, zato nam mora na vprašanje odgovoriti v sedmih delovnih dneh.

Bolj zgovorna je trenutno informacija, da je hrana v domu tako slaba in borna, da jo morajo oskrbovanci dodatno prejemati od svojcev. Hrana prav tako ni več prilagojena dietetskim potrebam oskrbovancev, kar je domska kuhinja prej počela, še razkrivajo zaposlene. Dodale so, da imajo tudi one pravico do dnevnega obroka iz istega lonca, a je raje ne uveljavljajo.

Osebni arhiv
Pire s pšeničnimi otrobi. Ko hrana pride v dom, je že hladna.

Zaposlenim vzel skupne prostore in vanje dal oskrbovance

Ekonomika DSO-jev je precej preprosta – več oskrbovancev pomeni več prihodkov. Tako je tudi v DSO Preddvor, ki velja za enega najdražjih DSO v državi. Sodeč po njegovem ceniku, bo oskrbovanec za najosnovnejšo storitev oskrbe v dvoposteljni sobi s souporabo sanitarij odštel nekaj več kot 613 evrov na mesec.

Kar je bilo slabo gospodarjenega pri kuhinji, je Križanič prigospodaril s povečevanjem domskih kapacitet. Nove oskrbovance je tako dal zgnesti kar v sobo za čistila in pripomočke, zaposlenim pa je nadalje vzel tudi sobo za raporte, v kateri odhajajoča izmena prihajajočo obvešča o dogodkih v minuli izmeni. Ta proces se je preselil v prostore domske ambulante, v kateri se pripravljajo zdravila in za to ni primerna. Kako je ambulanta nagnetena, si lahko ogledate na fotografiji, ki so nam jo poslale zaposlene.

Za zaposlene je prav tako ukinil sanitarije, te si morajo zdaj deliti z oskrbovanci. Križanič nam ni odgovoril na vprašanje, ali je to v skladu s pravili preprečevanja vnosa okužb v času koronavirusa.

Med korono na zasebni piknik pripeljal 5 družin z otroki?

Fotografije pa razkrivajo še zgodbo, ki je preveč neverjetna, da bi ji verjeli brez dokazov. Križanič je namreč 25. junija v prostore DSO pripeljal pet družin z otroki, ki so se igrali na območju DSO Preddvor. Številni DSO so takrat obiske prepovedali, iz strahu, da bi ti predstavljali vektor vnosa okužbe. Križanič pa naj bi družinske prijatelje povabil v dom na zasebni piknik, pri čemer so se otroci nenadzorovano igrali na dvorišču in domnevno tudi tekali po hodnikih doma. Naše vprašanje glede tega je Križanič prezrl.

Osebni arhiv
Med korono je Križanič v DSO organiziral piknik z družinskimi prijatelji.

Trpinčil sindikalistko in jo označeval za »kriplja«

Križanič je v pojasnilih za druge medije trdil, da v domu ne poteka mobing, prav tako zoper DSO Preddvor ni bila vložena nobena tožba s tem predmetom. Nekdanja sindikalna zaupnica S. D. pa nam je dala na vpogled vsebino tožbe, ki jo je po izredni odpustitvi vložila na sodišče. S. D. so začeli šikanirati po tem, ko se je kot sindikalistka postavila za zaposlene v kuhinji. Križanič jo je dal premestiti na delovno mesto poslovne sekretarke, čeprav je po izobrazbi negovalka.

Ko se na novem delovnem mestu ni znašla, jo je sodelavka Urška Sgerm, ki je imela nalogo jo na delovno mesto uvesti, začela smešiti. »V skladu z ustaljeno sodno prakso pomeni odvzem delovnih nalog brez dodelitve nalog mobing na delovnem mestu, tj. napad in onemogočanje kvalitete dela,« beremo v tožbi, ki jo hranimo v uredništvu.

S. D. ima nadalje status invalidne osebe, pri delu na novem delovnem mestu pa je nemalokrat slišala tudi opazke na račun »kripljev«, kar je slabšalna oznaka za osebe z zmanjšano telesno zmožnostjo.

Osebni arhiv
Uborni meni, ki ga oskrbovanci prejemajo od zunanjega dobavitelja hrane.

Zakaj so S. D. trpinčili?

»S premestitvijo v pisarno uprave je (direktor, op. p.) želel onemogočiti funkcijo tožnice kot sindikalne zastopnice, da bi se do nje oglašali člani sindikata in tožnico seznanili o težavah, sumih kršitev delavskih in socialnih pravic,« ocenjuje vložena tožba.

Iz nje je razbrati tudi informacijo, da so S. D. dali navodilo, naj v službo prihaja točno ob sedmi zjutraj, in ne 20 minut prej, ki jih je izkoristila za pogovor s člani svojega sindikata.