Novičok

Merklova pravi, da so Navalnega želeli utišati. Od ruske vlade zahteva odgovore

G.G.
2. 9. 2020, 16.05
Posodobljeno: 2. 9. 2020, 19.06
Deli članek:

Aleksej Navalni se zdravi v berlinski bolnišnici Charite. Nemška vlada je sporočila, da je bil zastrupljen z novičokom, s kemikalijo iz skupine živčnih strupov.

Twitter
Se je zastrupil v tem trenutku? Njegovi privrženci trdijo, da so mu strup podatknili ljudje iz kroga ruskega predsednika Vladimirja Putina. V Kremlju te očitke zavračajo.
Rusija je pripravljena polno sodelovati z Nemčijo v primeru opozicijskega voditelja Navalnega, je danes sporočil tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Prejšnji teden so klinični rezultati testiranja pokazali, da je bil Navalni zastrupljen, danes pa so na podlagi toksikoloških testov dodatno potrdili, da je bil zastrupljen z novičokom. "Šokantno je, da je bil Aleksej Navalni v Rusiji žrtev napada s kemičnim živčnim strupom," je dejal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert. Podobno ostra je bila kanclerka Angela Merkel. "Aleksej Navalni je žrtev zločina. Želeli so ga utišati, kar najostreje obsojam v imenu celotne nemške vlade," je povedala Merklova in dodala, da je ta zločin v nasprotju s temeljnimi vrednotami in pravicami, za katere se zavzema. Povedala je še, da pričakuje pojasnila ruske oblasti o zastrupitvi. "Postavljajo se zelo težka vprašanja, na katera lahko in mora odgovoriti samo ruska vlada," je poudarila.

Z rezultati preiskave bo nemško zunanje ministrstvo seznanilo ruskega veleposlanika v Berlinu. O njih pa bodo poročali tudi partnerjem v Evropski uniji in zvezi Nato. S partnerji se bodo posvetovali o primernem skupnem odzivu.

Navalni, ki je trn v peti ruskih oblasti, bi lahko strup užil s čajem, ki ga je spil na letališču v Tomsku pred poletom v Moskvo. Ruski zdravniki sicer vztrajajo, da je padel v komo zaradi motnje v presnovi, ki je povzročila nenaden padec ravni sladkorja v krvi.

Vodja organizacije Navalnega Ivan Ždanov je v odzivu na sporočilo nemške vlade dejal, da zastrupitev z novičokom kaže, da je lahko za to odgovorna zgolj ruska država. "Samo država (FSB, GRU) lahko uporablja novičok. Tu ni nobenega dvoma," je na Twitterju zapisal Ždanov.

Navalnemu se zdravstveno stanje izboljšuje

Zdravniki v bolnišnici Charite so ob tem sporočili, da je Navalni še vedno na intenzivni negi, pri dihanju pa potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja. Njegovo zdravstveno stanje se še naprej izboljšuje, a ostaja resno. "Razlog za izboljšanje je postopno obnavljanje aktivnosti holin esteraz," piše na spletni strani bolnišnice. Dodali so, da bo okrevanje verjetno dolgotrajno, je pa še vedno prezgodaj za oceno, ali bi lahko imel dolgotrajne posledice zastrupitve.

Reuters
Doslej najbolj znana zastrupitev z novičokom se je po prepričanju britanskih oblasti zgodila 4. marca v Salisburyju. Ruski agenti naj bi zastrupili nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo.

Novičok začne hitro učinkovati ob vdihavanju ali ob stiku s kožo. Simptomi se začnejo kazati že 30 sekund do dve minuti pozneje. V obliki praha sicer strup začne učinkovati pozneje - simptomi se lahko pokažejo šele 18 ur po izpostavljenosti. Učinki novičoka naj bi bili podobni kot pri drugih živčnih strupih. To pomeni, da blokira sporočila živčevja mišicam, kar vodi v odpoved številnih telesnih funkcij. Med simptomi so zožene zenice, krči, slinjenje in v najhujših primerih koma, odpoved dihanja in smrt.

Nekatere različice novičoka so odporne na standardne protistrupe za živčne strupe. Če je nekdo izpostavljen tovrstnemu strupu, mora odstraniti oblačila in očistiti kožo z milom in vodo. Prizadeti med drugim morajo tudi izprati oči.