Fotoreportaža

FOTO: Začetek novega šolskega leta – korak v neznano

A. K.
2. 9. 2020, 20.50
Posodobljeno: 2. 9. 2020, 21.32
Deli članek:

Pa smo ga dočakali, prvi september. Prvi dan šole je za nami, že zdaj pa je seveda jasno, da bo letošnje šolsko leto drugačno od vseh doslej.

Luka Švigelj
Iz pogovora s starši je razbrati tihi optimizem, vsi skupaj pa si težko predstavljajo, kako bodo pravila delovala v praksi.

Prav poseben dan je bil prvi september za 21.366 prvošolk in prvošolcev ter njihove starše. Za slednje je, kot nam je zaupal ravnatelj ljubljanske Osnovne šole Ketteja in Murna Saša Kožuh, ta dan morda še bolj težek kot za otroke. Otroci se po njegovih besedah tega veselijo, tudi glede navodil o nošenju mask in socialnem distanciranju je prepričan, da to sploh mlajši otroci vidijo pač zgolj kot še eno šolsko pravilo, ki ga je treba upoštevati. S Kožuhom smo se pogovarjali po tem, ko je pred šolo zbral vse starše prvošolčkov in predstavil nove ukrepe, nato pa še odgovoril na vprašanja. Iz pogovora s starši je razbrati tihi optimizem, vsi skupaj pa si težko predstavljajo, kako bodo pravila delovala v praksi.

Luka Švigelj
Dijaki so prepričani, da bo tudi letos pouk potekal od doma in prek računalnika.

V šolo samo zdravi

Samo, oče ene od prvošolk, nam je v pogovoru dejal, da mora biti zdravje pač na prvem mestu in se bodo morali temu vsi podrediti. Meni, da otroci trenutne krize ne občutijo na enak način kot odrasli, pri čemer je poudaril, da se sam trudi, da otroke s tem obremenjuje čim manj. Ravnatelj Kožuh priznava, da ga bolj kot za učence nižjih razredov skrbi za najstnike, ki, kot sam pravi, radi preizkušajo meje.

Prvo in ključno pravilo, ki velja tako za otroke kot za odrasle, je, da v šolo vstopajo zgolj in samo zdravi, torej se bodo morali starši soočiti s tem, da bodo že ob manjšem prehladu otroka morali delati od doma ali izkoristiti bolniški dopust. Skupina staršev pred šolo je bila glede tega pravila razumevajoča, a hkrati zaskrbljena, češ da bo pravilo morda najbolj prizadelo najranljivejšo skupino, stare starše, ki bodo primorani večkrat prevzeti varstvo otrok.

Luka Švigelj
Veselo v šolo – avtobusna postajališča in šolska dvorišča so včeraj znova oživela.

V pričakovanju vnovične karantene

Nedaleč stran, pred srednjo zdravstveno šolo, smo pred prvo uro novega šolskega leta o občutkih povprašali skupino dijakov četrtega letnika. Zrelejši za izkušnjo karantene iz preteklega leta so tako rekoč prepričani, da letos ne bo nič drugače. Na ta ukrep ne gledajo negativno, saj kot pravijo, bodo pač doma in za računalniki – kjer se da zlahka goljufati pri testih, nam je zaupala ena od dijakinj. Ker so ostali prikrajšani za izkušnjo maturantskega izleta, upajo, da bodo lahko imeli vsaj maturantski ples.

V istem parku pred šolo, kjer se dijaki vsak dan zbirajo pred poukom in po njem, je dijakinja drugega letnika Lana dejala, da je ne skrbi, da se ljudje v šoli ne bi držali pravil, saj gre vendarle za zdravstveno šolo. Je pa povedala, da njihove učitelje bolj skrbi pomanjkanje znanja pri dijakih, ki so v času karantene nedvomno osvojili manj znanja kot njihovi predhodniki.

V še eni od ljubljanskih srednjih šol hišnik Zvone pravi, da zaupa dijakom, da se bodo na hodnikih obnašali odgovorno. Na njegovi šoli bodo tudi malico stregli v razredih, tako da bo nošenje maske potrebno le izjemoma. Hišnik je bil le nekoliko kritičen do resornega ministrstva, češ da bi lahko bolje in predvsem bolj pravočasno obveščalo zaposlene v šolstvu.

Arhiv Svet24
Fizična distanca? Uveljavljanje pravila zunaj šol bo praktično misija nemogoče.

Leto izzivov

Če bo v šolah po tako imenovanem modelu B storjeno vse, da bi se posamezniki iz različnih razredov med seboj čim manj družili, pa se bo to kljub temu dogajalo v dijaških domovih ter na javnem prevozu, kot je postalo vsakomur jasno to jutro, ko so se avtobusi pričakovano napolnili z učenci in dijaki.

In medtem ko večino upravičeno skrbi, kako bo videti nova normala v šolstvu, je skupina protestnikov pred ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) zahtevala, naj ministrica Simona Kustec nemudoma prekliče vse zaščitne ukrepe in dovoli otrokom, da se pouk odvija po starem, brez mask, razkužil in socialne distance. Nikita Xever, eden od pobudnikov maloštevilnega protesta, je za Svet24 dejal, da država pač za te ukrepe nima ustavne podlage in da ne namerava odnehati z demonstriranjem, korona gor ali dol. Ja, to šolsko leto bo vsekakor posebno.

Luka Švigelj
Pred MIZŠ je proti zdravstvenim ukrepom v šolah protestirala maloštevilna skupina.

Luka Švigelj
“Otroci zmorejo več, kot si mislimo.” - Saša Kožuh, ravnatelj OŠ Ketteja in Murna