ni ločeval, a zdaj bo moral

FOTO: Ob premoženje za malomarno odloženo vrečko smeti: izsledili so ga prek položnice v smeteh, ki jih ni pravilno odložil

S.S.
2. 9. 2020, 06.50
Deli članek:

Za nepravilno ločevanje odpadkov vam lahko ljubljanski občinski inšpektorji izpraznijo denarnico. Zagrožene kazni so od 40 do 800 evrov. Našega sogovornika so inšpektorji oglobili zaradi nepravilno odložene vrečke s smetmi.

sta
Naš sogovornik je svojo vrečko z mešanimi smetmi pustil pred ekološkim otokom. Pravi, da ni bil edini.

Inšpektorji so ugotovili, da je naš sogovornik »odgovoren, da je kot izvirni povzročitelj odpadkov od neugotovljenega dne do dne 18. maja 2020 do 11. ure na lokaciji eko otoka z oznako ID 999 na naslovu Strossmayerjeva 12 v Ljubljani odložil odpadke izven posod za odlaganje komunalnih odpadkov, in sicer: plastično vrečko zelene barve z mešanimi komunalnimi odpadki, med katerimi je bila plastična, tetrapak in papirna embalaža, s čimer je kršil četrto alinejo prvega odstavka 27. člena OZPKO in tako storil prekršek po devetem odstavku 27. člena OZPKO«. Kršitelju so inšpektorji izrekli globo v višini 800 evrov, v ustreznem roku je poravnal polovičko, plačati pa je moral tudi 80 evrov sodne takse.

Prizna, da ni ločeval, a zdaj bo moral

 Z Inšpektorata MU MOL so nam sporočili, da so do 30. oktobra letos zaznali 65 kršitev Odloka o zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov ali Odloka o zbiranju odpadkov v MOL, evidence prihodkov glede na predpise pa ne vodijo, zato tudi višine prejetih plačil zaradi kršitev ne morejo podati.

»Pred blokom smo imeli dolgo navadne 'kante' za smeti, pred kakšnim letom pa so jih umaknili in zamenjali za ekološke otoke. S punco sva, odkrito, rabila kar nekaj časa, da sva se začela zanimati za kartico in kako to sploh poteka. V glavnem sva smeti nosila v sosednjo ulico, nekaj metrov stran, kjer so imeli še star sistem. Res je tudi, da nisva pretirano ločevala,« je pojasnil za Novice Svet24. Zdaj pa so tudi v sosednji ulici postavili ekološki otok in po njegovih besedah je veliko ljudi smeti pustilo kar pred njim. Tam je smeti odložil tudi sam, v vrečki pa je očitno pustil tudi neko svojo položnico z osebnimi podatki, prek katerih so ga inšpektorji izsledili. Z Inšpektorata MU MOL so nam sporočili, da so do 30. oktobra letos zaznali 65 kršitev Odloka o zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov ali Odloka o zbiranju odpadkov v MOL, evidence prihodkov glede na predpise pa ne vodijo, zato tudi višine prejetih plačil zaradi kršitev ne morejo podati.

Svet24
Odločba o prekršku.

Svet24
Odločba o prekršku.

Prekrški in kazni po občinskem odloku

Prekrški in kazni po Odloku o zbiranju in prevozu komunalnih odpadkov: nevključitev v sistem zbiranja odpadkov (800 evrov); nepravilno zbiranje komunalnih odpadkov in nepravilno hranjenje nevarnih odpadkov (800 evrov); puščanje odprtih tipiziranih vrečk (200 evrov); onemogočanje dostopa za smetarska vozila (200 evrov); neodstranjevanje snega ob/na zabojnikih (40 evrov); neprijava novih okoliščin, ki vplivajo na izvajanje in obračun storitev javne službe (200 evrov); neodstranjevanje zabojnika s prevzemnega mesta na javni površini (200 evrov); črno odlaganje (800 evrov); mešanje bioloških odpadkov z drugimi komunalnimi odpadki (200 evrov); odlaganje nekomunalnih odpadkov v zabojnike za komunalne odpadke (200 evrov); odlaganje odpadkov zraven zabojnikov za odlaganje komunalnih odpadkov (800 evrov); samovoljno premikanje zabojnikov za ločeno zbiranje frakcij na drugo lokacijo (200 evrov); razmetavanje odpadkov ali onesnaženje prevzemnih mest (800 evrov); onesnaževanje okolice podzemnih zabojnikov, zbirnih stiskalnic, zbiralnic, premičnih zbiralnic nevarnih odpadkov ali zbirnih centrov (200 evrov); lepljenje plakatov in obvestil na zabojnike, pisanje, risanje ali barvanje zabojnikov (200 evrov); zlivanje ali postavljanje nevarnih odpadkov, gradbenega materiala in ločenih frakcij v zabojnike/tipizirane vrečke za preostanek ali bio (200 evrov); zlivanje ali postavljanje bolnišničnih, kosovnih in tekočih odpadkov ter vročega pepela v zabojnike/tipizirane vrečke za preostanek ali bio (200 evrov); brskanje po posodah za zbiranje komunalnih odpadkov ali iz njih odnašati odložene komunalne odpadke (800 evrov).