Traktorji, stroji in pridelki

Tarče premetenih tatov so zdaj postali tudi kmetje

Mojca Vtič / Štajerski tednik
27. 8. 2020, 20.20
Deli članek:

Sredi letošnjega poletja so mariborski policisti obravnavali dve tatvini traktorjev.

Mojca Vtič / Štajerski tednik
Sadjarski kmetiji Frešer so konec julija ukradli traktor znamke Goldoni v vrednosti okrog 20.000 evrov.

Prvega so nepridipravi odpeljali sadjarski kmetiji s Prelog pri Slovenski Bistrici, drugega so si prilastili v Lenartu. Navedena primera nista osamljena, policisti vsako leto obravnavajo več tatvin traktorjev, kmetijskih strojev in tudi pridelkov.

Konec julija so brez pomembnega pomočnika čez noč ostali na sadjarski kmetiji Frešer s Prelog pri Slovenski Bistrici. Tatovi so sadjarski traktor izmaknili kar z dvorišča. »Sledi za njim in tudi za tatovi ni, kasko ga nismo imeli zavarovanega, tako da ne moremo računati na kakršnokoli povračilo,« je dejal Bojan Frešer. Ocenjena vrednost traktorja je bila 20.000 evrov, nov ima ceno vsaj 40.000 evrov. A udarec je za kmetijo Frešer, ki proizvaja številne produkte iz sadja, še večji, saj se je ravno začela sezona obiranja jabolk. Kdo je predrznež, ki je odpeljal traktor, Frešer ne želi ugibati: »Zagotovo pa je to storil nekdo, ki je poznal situacijo.«

PU Maribor
V Zgornjih Verjanah pri Lenartu so tatovi v noči na 7. avgust odpeljali kmetijski traktor znamke New Holland, vreden okoli 32.000 evrov.

Tarča tatov so pogosto tudi kmetijski stroji oziroma kmetijsko orodje, pa tudi kmetijski proizvodi in poljščine. Najpogosteje predrznost dolgoprstnežev občutijo kmetje z območja Novega mesta. V zadnjih treh letih in pol so pogrešili 333 kmetijskih strojev in orodij, ob tem so kmetje zaznali še 33 kraj kmetijskih proizvodov in 38 tatvin poljščin. Novomeškim policistom po številu obravnav sledijo ljubljanski, ki so v enakem obdobju popisali 366 kaznivih tatvin s področja kmetijstva, najmanj dela pa so imeli novogoriški in kranjski policisti. Na območju PU Maribor so v obdobju od leta 2017 do avgusta letos zabeležili 19 tatvin kmetijskih proizvodov in še tri primere poljščin, ob tem pa so obravnavali še 99 primerov kraj kmetijskega orodja oziroma strojev. Največ lani, in sicer 32, letos že 17. Skupno pa se je v policijski statistiki nabralo prek 1200 tatvin v kmetijstvu od leta 2017 do avgusta letos.

Tatvin je še mnogo več

Nepridipravi so kmete s svojimi dejanji v zadnjih treh letih oškodovali za okrog 350.000 evrov, policistom pa je uspelo preiskati približno desetino primerov.

Vendar policijska statistika po mnenju predsednika ptujske območne enote KGZS Milana Unuka ne prikazuje realne slike. »Tatvin na terenu je še mnogo več, vendar kmetje marsikatere pogrešitve sploh ne prijavijo. Tako so nedavno enemu kmetu iz Podove z dvorišča ukradli avtoprikolico in motorno žago, tudi kardani so pogosto tarča tatov, za mnoge je privlačna tudi nafta,« je dejal Unuk. Rešitev je seveda samozaščita. »Kmetje bi morali, da bi bili morda upravičeni do kakšnega povrnjenega evra od zavarovalnice ali da bi bili njihovi stroji in ostala orodja varnejši, postaviti vsaj dva metra visoko ograjo in vzpostaviti videonadzor. Ponekod to ni izvedljivo, pa tudi predrago je.«