sojenje Anželi Poluektovi

Ruski bogatuni nasedli goljufinji z lasuljo in očali

S.S.
27. 8. 2020, 20.05
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču še vedno poteka sojenje Anželi Poluektovi, ki naj bi pod psevdonimom Alena Janousek premožne Ruse, ki so hoteli pridobiti slovensko državljanstvo na podlagi investicij v Sloveniji, ogoljufala za skoraj pol milijona evrov.

Profimedia
Anžela Poluektova naj bi »papirje urejala« kot Alena Janousek, med hišno preiskavo pa so ji policisti zasegli tudi lasuljo in očala, ki naj bi ju uporabljala pri stikih z oškodovanci.
Poluektova trdi, da oškodovancev ne pozna in da ni goljufala, dopušča pa možnost, da je to storila njena nečakinja iz Ukrajine, s katero naj bi si bili zelo podobni. Vendar ji tožilstvo ne verjame tudi zato, ker so med hišno preiskavo pri njej doma našli lasuljo in očala, ki naj bi ju uporabljala ob stikih z oškodovanci.

Čeprav je že kazalo, da se sojenje bliža koncu, je tožilstvo na zadnjem naroku »presenetilo« z modifikacijo obtožnice ...

»Tožilstvo je zdaj že četrtič modificiralo obtožnico. Modifikacije ne razumem, rabim čas, da jo preučim in se pogovorim z obtoženo. Nujno potrebujem rok za pripravo obrambe,« je bil nejevoljen zagovornik obtožene, odvetnik Janez Koščak. In sodišče mu je moralo ustreči. Končne besede bodo tako predvidoma na sporedu 14. septembra.

Eden od oškodovancev poniknil

V prvotni obtožnici so bili navedeni štirje oškodovanci, zakonski par in še dva posameznika. Skupno naj bi jih Poluektova »obrala« za 463.000 evrov. Kasneje je tožilstvo enega oškodovanca izpustilo. Podal je namreč kazensko ovadbo, na vabila na zaslišanje v preiskavi in glavni obravnavi se ni več odzival, prekinil je tudi stike s svojim slovenskim odvetnikom. Tožilstvo je v zadnji spremembi obtožnice bolj natančno opredelilo vloge vpletenih, Poluektova namreč ni delovala sama. Sostorilci naj bi z objavami na spletu in nadaljnjimi informacijami ter navodili pri tujcih ustvarili lažen vtis resnega in zaupanja vrednega ponudnika storitev za pridobivanje dovoljenj za tujce in kasneje še državljanstva. Skupno so si po navedbah tožilstva pridobili 373.800 evrov protipravne premoženjske koristi.

Zidala jim je gradove v oblakih

Poluektovi tožilstvo očita, da je premožnim Rusom obljubljala slovensko državljanstvo, dobili naj bi ga z investiranjem v naše gospodarstvo. A v resnici naj bi bil njen edini namen ta, da od poslovnežev zmami denar. Zainteresirani Rusi so se najprej obrnili na moskovsko družbo Robinzon property, ta pa jih je povezala z osebo, ki da jim bo na kraju samem, torej v Sloveniji, lahko pomagala. Ta oseba je bila Alena Janousek, kar je po prepričanju tožilstva lažno ime Anžele Poluektove. Pod tem imenom in s ponarejeno osebno izkaznico naj bi ustanovila družbo Alena svet, prek katere naj bi se z lažno elektronsko izvršbo na podlagi verodostojne listine dokopala do denarja oškodovancev.