Uničenje

FOTO: Laura je ob obalo ZDA treščila z neverjetno močjo, terjala tudi življenje 14-letnice

B.K.
27. 8. 2020, 19.33
Posodobljeno: 27. 8. 2020, 19.42
Deli članek:

Združene države Amerike je ponoči udaril najmočnejši orkan letos.

Reuters
Uničenje po orkanu Laura. Lake Charles, Louisiana.

Orkan četrte stopnje Laura je v zgodnjih jutranjih urah iz Mehiškega zaliva zadel ob južno obalo ZDA, v zvezni državi Louisiana. Oplazil je tudi sosednjo zvezno državo Teksas. Iz obeh držav poročajo o hudi škodi, v sunkovitem vetru in močnem nalivu pa so življenja izgubile vsaj tri osebe.

Reuters
Dim iz kemične tovarne. Lake Charles, Louisiana.

Med njimi je tudi 14-letno dekle, eno izmed manjšine prebivalcev na poti orkana, ki niso predčasno pobegnili na varno. Oblasti sicer ocenjujejo, da bi žrtev lahko bilo več, če se prebivalci ne bi tako množično odzvali na pozive, naj zapustijo pot uničujočega neurja.

Reuters
Uničenje po orkanu Laura. Iowa, Louisiana

Vetrovi orkana so dosegali več kot 240 kilometrov na uro, močno deževje pa čutijo več kot 300 kilometrov v celini, tudi v zvezni državi Tennessee. Laura tako ostaja orkan celo devet ur po prihodu na kopno oziroma več kot 200 kilometrov v notranjosti Louisiane, njeni vetrovi še vedno dosegajo hitrosti več kot 100 kilometrov na uro. Nevihta se s hitrostjo 26 kilometrov na uro zdaj pomika proti zvezni državi Arkansas, kjer so že razglasili izredne razmere.

Profimedia
Orange, Texas.

Reuters
Exxonova rafinerija v Beaumontu.

Orkanu je na poti stala tudi kemična tovarna v mestu Lake Charles v Louisiani, od koder poročajo o večjem požaru. Sicer pa je brez elektrike je ostalo okoli 470.000 odjemalcev v Louisiani in Teksasu, obalna območja pa so popolnoma poplavljena.

Reuters
Lake Charles, Louisiana.